Nom mutant

Poques coses són tan entretingudes com una pandèmia. D’aquesta grip actual, durant setmanes se n’ha dit grip porcina, quan tot d’una els telenotícies n’han començat a dir grip nova. Molts espectadors van exclamar desorientats: encara una altra grip? On anirem a parar? A la fossa comuna, si no pagues els rebuts dels Serveis Funeraris, sembla que t’estiguin indicant els informatius, implícitament. Els periodistes s’han posat d’acord per estendre el pànic. Encara veurem Matías Prats amb mascareta.
La grip de 1918, que va sepultar 25 milions d’individus, es coneixia a tot el món amb el nom de grip espanyola, ja que la soca procedia d’Espanya. Tot i que l’actual procedeix de Mèxic, poca gent en diu grip mexicana. Amb aquest nom, ens costaria molt tornar a Acapulco. També s’ha descartat grip porcina perquè, segons Keiji Fukuda, director adjunt de l’OMS, “en alguns indrets els porcs eren sacrificats, i això no està bé. Els animals no són culpables del que passa”. Entenc que vulguin impedir que hordes aterrides cremin granges de porcs, però jo diria que els animals sí que en són una mica culpables. Si em mossega un gos rabiós, ell tindrà la culpa de la meva hidrofòbia, per molt que ens estimem els animals de tot cor i defensem que tinguin els seus drets: el dret a l’habitatge, el dret a l’educació i, per què no?, el dret a vot.

Si en diem grip nova, com s’anomenarà la propera? Grip novíssima? Els malalts, serien els novíssims? En castellà, els Novísimos ens remet a la cèlebre antologia de poesia de 1970. Ràpidament, els de “Polònia” gravarien un esquetx amb Pere Gimferrer engripat i Quim Monzó posant-li el termòmetre. Però, i la grip següent? Grip meganova? Grip plus ultra? Per a la grip d’ara, l’OMS s’ha decantat per un nom que a les esqueles quedarà sensacional: “Se l’ha endut el virus AH1N1”. La hac és d’hemaglutimina i la ena, de neuramidasa. La a, d’audiència.

Enric Gomà, Time Out, 7 de maig de 2009.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma