Zones de conflicte

¿Què en sabem de la literatura palestina? Res, o gairebé res. Durant anys el poeta Mahmud Darwish, mort l’any passat, va personalitzar la veu crítica de tot un poble, però hi ha un clar desequilibri entre l’atenció mediàtica que suscita la regió, diàriament, i la seva escassa presència literària. Club Editor ha començat a posar-hi remei amb la publicació d’un dels autors palestins més influents: Gassan Kanafani. El reconeixement periodístic i literari de Kanafani és inseparable del seu perfil polític, encara que la seva obra transcendeix els límits del conflicte amb Israel i s’ha de veure com una reflexió sobre la condició humana. Nascut a Acre el 1936, va deixar la seva terra el 1948, quan la seva família va ser forçada a emigrar al Líban i després a Síria. Després d’uns anys a Kuwait, va tornar a Beirut, on va ser cofundador del Front Popular per a l’Alliberament de Palestina i editor del diari Al-Hadaf. El 1972 va ser assassinat per agents del Mossad, que van posar-li una bomba al cotxe.

Tot i la seva curta vida, Kanafani va deixar una àmplia obra literària, amb més de 50 relats i novel·les breus. Aquest volum recull dos dels seus títols més reconeguts: Homes sota el sol (1963, n’hi ha una traducció castellana a Libertarias) i Retorn a Haifa (1969). Homes sota el sol se situa el 1958 i narra la peripècia de tres palestins que paguen a un conductor d’un camió perquè els porti a Kuwait amagats en una cisterna d’aigua, ara buida. El pas de la frontera s’ha de fer a plena llum del dia, a 40 graus, pel desert. El narrador reconstrueix les raons d’aquests personatges per lligar el seu destí i portar-nos a un final tan realista com desesperançador. La trama de Retorn a Haifa és més travada i complexa, però també s’assenta en les trampes del destí. Una parella de palestins van haver de marxar de casa seva el 1947, després del setge de l’exèrcit israelià. La fugida els va obligar a abandonar el seu nadó, al qual van donar per mort. Dues dècades més tard tornen a Haifa per visitar la seva antiga casa, ara habitada per una família israeliana, i els seus records reben l’impacte d’un fet inesperat: el seu fill és viu i està enrolat a l’exèrcit israelià. La força d’aquestes dues històries radica en el seu estil essencial, despullat, aterridor en la seva sobrietat. Ens segueixen parlant de Palestina i de la seva lluita avui dia, però en essència es poden traslladar a altres zones de conflicte i drama. Desafortunadament, la seva actualitat no decau.

Jordi Puntí, ressenya del llibre Homes sota el sol. Retorn a Haifa, de Gassan Kanafani (Club Editor), El Periódico, 17 de juny del 2009.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma