dijous, 17 de desembre de 2009

Honors funeraris

S’agafa un peveter, de ceràmica o de bronze o d’un altre metall noble, i es col·loca en un lloc elevat. Tot seguit, s’hi aboquen substàncies aromàtiques, com ara encens, goma adragant, làdanum, mirra, gàlban o àloes. A continuació, es cremen a foc suau, perquè una columna de fum n’expandeixi l’aroma. Ja els israelites de l’Antic Testament tenien per costum honorar amb substàncies aromàtiques. A Èxode 30,1 Jahvè mana a Moisès: “L’altar per a oferir encens, fes-lo de fusta d’acàcia”. Per complaure Jahvè, els israelites també sacrificaven animals. A Gènesi 8,21 llegim: “El Senyor es va complaure en l’olor agradable dels sacrificis”. A Nombres 18,17, Jahvè diu a Aaron: “Les primeres cries de les vaques, les ovelles i les cabres, no les podràs rescatar, perquè són sagrades. Vessa la seva sang al peu de l’altar i crema el greix com un perfum d’olor agradable al Senyor”. A Èxode 29,13 Jahvè indica a Moisès, que no perd passada: “Pren també tot el greix que cobreix el ventre de l’animal, la part lobular de sobre el fetge i els dos ronyons amb el seu greix, i fes-ho cremar tot damunt l’altar.”
No cal que els lectors siguin biblistes experts per endevinar que, amb aquest article emocionat, acomiado La tarda de Barcelona Televisió amb els honors que es mereix. Per això, sol·licito a l’Ajuntament de Barcelona que, a l’equip de La tarda i als seus col·laboradors, entre els quals m’hi compto, ens deixin fer servir una nit el peveter de l’Estadi Olímpic de Montjuïc. Només s’ha encès dues vegades, durant els Jocs Olímpics del 1992 i el 2003, en ocasió dels Jocs Mundials de Policies i Bombers (el devien encendre sense por). Penso que seria bonic cremar-hi encens, mirra i àloes, en uns honors funeraris per a un programa de televisió que s’acaba. També hi cremaríem greixos animals, si ens ho permetessin. Jo, i potser el Pere Vall, hi aportaríem el greix que ens envolta el fetge.

Enric Gomà, Time Out, 17 de desembre del 2009.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entradas populares

Compartir