Globet?

No sé pas com ha estat, però els xuixos han obert la gana dels lectors de l’Avui. Fa un parell de mesos vaig recollir l’etimologia popular que deriva el mot xuixo d’una convivència (i connivència) amb el chouchou francès a la pastisseria Puig de Girona. Des d’aleshores els lectors s’omplen la boca amb variants d’aquesta deliciosa pasta farcida. De primer vaig recollir el terme xut, ben viu encara al Camp de Tarragona, i especialment a Reus. Després em vaig fer ressò del transparent tornem-hi amb què els badalonins anomenen aquesta pasta addictiva. I ara són alguns lectors mataronins els que reivindiquen la seva denominació per al xuixo: globet. Globet? A la xarxa trobo un magnífic article que el mataroní Manel Cuyàs va publicar el 15 de febrer de 2009 a El Punt. Hi explica que un dia va descobrir a can Foix de Sarrià una especialitat pastissera anomenada loubets, en franc veïnatge fonètic amb els seus globets, i que allò el va fer investigar. Al capdavall va anar a petar al cuiner Auguste Escoffier (1846-1953), vill de Villeneuve-Loubet, prop de Niça. D’aquest Loubet toponímic fins al globet mataroní tot és mera especulació, però val a dir que ben saborosa.


Màrius Serra. Avui. Dijous, 24 de juny de 2010

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma