dijous, 10 de juny de 2010

Xut?

Els gironins asseguren que la pasta farcida de crema que coneixem amb el nom de xuixo va néixer a l’antiga pastisseria Puig de la Rambla de Girona, després que s’hi hostatgés un confiter francès que ja feia una delícia similar, però sense fregir-la. D’aquell chouchou francès hauríem passat, segurament a través d’un fregit xiuxiuejant, al xuixo. Coromines té una teoria etimològica diferent, perquè fa derivar el pastís d’una llança curta punxeguda que manllevava el nom del castellà xuço. Però parlar de xuixos significa rebre denominacions alternatives per designar aquesta pasta tan embafadora. D’entrada, de badalonins, perquè és sabut l’orgull nacional badaloní per reivindicar el seu lema, compost per tres mots: micaco (nespla), badiu (pati interior) i tornem-hi (xuixo). No costa gaire escatir la raó que va portar a aquesta nominalització de l’expressió tornem-hi. Si ets llaminer, un xuixo pot resultar addictiu i t’aculls al patronatge de sant Tornem-hi. Més complicat em sembla documentar una altra de les denominacions del xuixo. Al Camp de Tarragona, i especialment a Reus, la pasta farcida que pressumptament va néixer a Girona s’anomena xut, com al futbol.

Avui. Dijous, 10 de juny de 2010

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entradas populares

Compartir