Titular, Tremlett, Tremend

Titular. El dissabte passat, el diari londinenc The Guardian, que té un tiratge de 358.844 exemplars i una pàgina web llegida per 37 milions d'usuaris mensuals, va dedicar una pàgina sencera a Catalunya. Sobre les consultes per la independència? O les preparacions per la manifestació immensa d'ahir, contra la sentència del TC? No ben bé. Segons el titular, 'Les dones catalanes seran multades per portar el vel integral en públic'. La foto mostra una dona amb hijab que fuig, disgustada, d'un ajuntament que acaba de prohibir la burka. El reportatge dóna la impressió que el país sencer està en mans d'una classe política a la qual li falta temps per seguir les pautes racistes de la ultradreta local, encarnada en el que ell en diu el 'Partit per Catalunya' (un error, sospito, no del tot involuntari).

Tremlett. S'ha de dir que l'autor n'és Giles Tremlett, un dels pocs periodistes anglesos que no s'ha deixat amarar del weltanschauung més aviat estret de mires de la premsa madrilenya; al contrari, ha viatjat extensivament per l'estat dit espanyol i va viure un temps a Catalunya. Caldria afegir, però, que en el seus escrits Tremlett ha deixat clar que la llengua catalana li fa (molta) nosa. Deu ser per això que els seus articles sobre el Principat, força freqüents, delaten una ignorància notable del país – la seva història, la seva literatura, la raó d'esser del conflicte polític amb Espanya... - que la senzilla lectura d'algun llibre oportú (jo li recomanaria 'El retorn dels catalans' de la Patrícia Gabancho, ara més d'actualitat que mai) podria contrarestar. Llàstima que aquest llibre, i els altres que li aniria bé per informar-se com cal, només són disponibles en l'idioma que li fa tanta mandra aprendre.

Tremend. Havent dit això, si als nostres polítics els ha agafat la mania d'inventar polèmiques fosques on abans no n'hi havia cap, és lògic que els periodistes estrangers s'hi fixin exclusivament (perquè de temes més complexos com l'Estatut i el TC, en saben ben poc) i acabin concloent que Catalunya és racista. Per ells, la notícia és aquesta. I al carall tots els esforços fets a favor de la integració per milions de catalans nascuts aquí juntament amb desenes de milers de catalans nascuts a fora. Enhorabona, senyors alcaldes de segons quins municipis. Això sí que és fer país, ara que fer-lo fa tanta falta.

Matthew Tree, Avui, 11/07/2010

Comentaris

  1. Si l'article de Giles tremlett de dilluns era tremed, el de diumenge era encara pitjor, parlant del creixent suport cap a la selecció espanyola com sí ningú hagués sortit al carrer el dissabte. http://www.guardian.co.uk/world/2010/jul/11/spain-world-cup-final-catalonia-basques

    No ens vam poder resistir d'escriure una petita carta de prostesta. NO es la primera vegada que aquest periodista em decepciona. Aquesta setmana s'ha superat.


    I am writing in reference to the article of “World Cup 2010: Spain's success puts nationalists in the shade... Mostra'n més...” (Sunday 11th July). As an avid reader of the Observer I was very disappointed to see the paper prioritise a modest showing of Catalan and Basque support for the Spanish football team over the presence of more than a million people flying Catalan flags on the streets of Barcelona this weekend. Catalans came out in huge numbers to protest at a ruling by the constitutional court that effectively overturns the democratic will of the people for greater autonomy. The demonstration has been widely reported as the largest in the history of Catalonia and was dominated by pro-independence sentiments. However, I can hardly say I am surprised, given what appears to be Giles Tremlett's obsession with romanticised stereotypes of Spain masquerading as political journalism. For a paper that prides itself on its critical and independent stance on current affairs it's shame that it feels necessary to rely on a state sanctioned and centrist view of Spain that is out of touch with the reality of Catalonia and would not have looked out of place under Franco's regime.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma