Estimat diari

3 d’agost del 2010. Sóc a Maella, desesperat perquè ningú no em recull en autostop i em porta a Massalió o a Cretes. Per inspirar confiança, duc a la mà un tom de la Gran Enciclopèdia Catalana (el núm. 5, bib-calb). Al cap de dues hores, abandono i entro en un bar. A dins els clients segueixen de reüll Mujeres y hombres y viceversa de Tele5, on un noi explica molt excitat a una noia: “Lo único que hice fue evitar que el campamento se convirtiera en un lugar de perversión”. Segons sembla la noia, com a monitora, pretenia convertir el campament en un temple de luxúria, dissipació i apostes il·legals. De sobte m’adono que de jove vaig anar a l’agrupament escolta equivocat.
Havent dinat, llegeixo Retratos y encuentros de Gay Talese. (No es perdin el reportatge Frank Sinatra está resfriado, ni Voguelandia, ni Alí en La Habana –per què no se’l llegeixen sencer i acaben abans?-). A Orígenes de un escritor de no ficción, Talese escriu: “las cuestiones sociales y políticas que se han debatido en Estados Unidos en la segunda mitad del siglo XX (el papel de la religión en la alcoba, la igualdad racial, los derechos de la mujer, la conveniencia de las películas y las publicaciones con contenidos de sexos y violencia)”. També han sigut i són els nostres grans debats, a més a més dels drets dels homosexuals (els seus casaments i consegüents divorcis), la protecció dels animals, l’ús del burca i el nicab, la pràctica del nudisme a prop d’una escola o un geriàtric, etc. Tot són qüestions morals, que afecten els costums, la decència. Sense menysprear-les del tot (només una mica), constato perplex que els diners, els guanys empresarials, el món financer, l’especulació, els salaris, no aixequen cap debat.
Torno a fer autostop, sota un sol roent. Passen uns cotxes metal·litzats, negres, blaus i grisos, grans com carros de combat. A dins, totes les famílies felices s’assemblen.

Enric Gomà, Time Out, 25 d'agost del 2010.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma