Sherlock és viu

En el seu assaig Per què llegir els clàssics, Italo Calvino va proposar diverses definicions del que és un clàssic. «Són aquells llibres», escrivia, per exemple, «que no esgoten mai el que han de dir». Tenint en compte aquesta premissa, en ple segle XXI hauríem d’afegir que són clàssics aquells títols que permeten una actualització constant, una posada al dia que no perjudica les seves idees de fons, encara que canviïn fins i tot el decorat i la manera de narrar-les. El millor exemple són les obres de Shakespeare: Kurosawa va convertir el rei Lear en un senyor de la guerra que enfrontava tota una dinastia japonesa; en mans de Calixto Bieito, Macbeth era un gàngster europeu...

En aquesta època de novel·les negres de traç gruixut, on els misteris es resolen gràcies a una hacker i una connexió a internet, es pot dir que les aventures de Sherlock Holmes tenen la salut d’un clàssic. Encara que Arthur Conan Doyle les escrivís fa 120 anys, avui segueixen intrigant-nos com al seu dia. A l’agost ho van comprovar els espectadors britànics, ja que la BBC va emetre una telesèrie —Sherlock— amb tres de les seves aventures i amb una novetat important: l’acció se situa al Londres actual. Així, el doctor Watson és un jove que acaba de tornar de la guerra de l’Iraq, ferit a la cama, i es converteix en ajudant de l’investigador Sherlock Holmes.


Tots dos, per descomptat, viuen al 221B de Baker Street. Sherlock ha canviat la capa de quadros escocesos per un llarg abric i ara la lupa és de butxaca, però les seves deduccions segueixen sent brillants i sovint s’ajuda d’un iPhone per orientar-se. L’adaptació es basa fidelment en els relats que va escriure Conan Doyle, però amb algun gest de complicitat: Estudi en escarlata, per exemple, s’ha convertit ara en Estudi en rosa. Les deduccions de Sherlock estan explicades amb efectes especials, una mica a l’estil de CSI, encara que mai són gratuïts. Una de les virtuts de la sèrie és que, malgrat que està filmada en el present, el Londres que hi apareix resulta atemporal, ja que l’acció es desenvolupa sovint en escenaris victorians que avui dia encara continuen drets.


Com que els senyors de la BBC són llestos i volen combatre la pirateria, un mes després de la seva emissió ja han publicat la sèrie en DVD. És una bona ocasió per comprovar que Sherlock Holmes i el doctor Watson segueixen vius.

Jordi Puntí, El Periódico, 4 de setembre del 2010.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma