Benet XVI i el negoci espiritual

De mica en mica, amb comptagotes, es van coneixent els detalls de la visita de Benet XVI a Barcelona. Ara ja se sap que Ratzinger passarà 23 hores a la ciutat, comptant que hi arriba a les 8 del vespre del dissabte 6 de novembre. El viatge és «apostòlic» perquè el Papa vindrà per feina, i no pas per turisme: la seva ocupació principal serà consagrar la nau central de la Sagrada Família, cosa que tindrà lloc el diumenge a partir de les 10 del matí. Per arribar a temps al temple expiatori, doncs, sabem que el sant pare haurà de matinar. També sabem que dormirà a la residència del cardenal Martínez Sistach, però a hores d’ara el detall més incert és el trajecte amb el papamòbil. L’ajuntament i la Conferència Episcopal no es posen d’acord. Se sap que el cotxe del Papa sortirà del carrer del Bisbe, enfilarà la Via Laietana, pujarà per Pau Claris i després girarà per algun carrer de l’Eixample fins a Marina, directe amunt cap a la Sagrada Família.

Per fer aquest recorregut que tria el camí més curt, amb aires de Mr. Marshall, l’ajuntament defensa que la comitiva giri per Casp, però l’Església el vol portar pel carrer del Consell de Cent. La raó principal de la seva elecció és que diumenge al matí Consell de Cent estarà més animat i s’hi aplegaran més fidels. És un motiu massa feble, i a més sembla que desconfiïn del poder de convocatòria del Papa. No, jo crec que les raons cal buscar-les en el mateix carrer de Casp. Per començar, a la cantonada de Pau Claris es trobarien de cara amb els jesuïtes, i ja se sap que el Vaticà no sempre els veu amb bons ulls. Un cop a Casp, Ratzinger descobriria al fons del carrer, dreta i ufana, la silueta acolorida de la Torre Agbar. ¿Una foto del Papa saludant la multitud, braços oberts, amb el símbol fàl·lic al darrere? Massa comprometedora.

Algú dirà que aquesta mena de dubtes terrenals no haurien d’importunar la visita del representant de Déu a la terra, però és obvi que tot hi suma. És com la qüestió del pressupost. ¿Per quant ens sortirà la cosa? ¿Qui se’n farà càrrec? Se sap que el Papa, allà on va, ho té tot pagat. Mentrestant, la Conferència Episcopal fa números i diu que la visita de Benet XVI sempre és «un negoci econòmic i espiritual». Amb la part espiritual no m’hi fico, però pensant en l’econòmica, potser que decideixin d’una vegada quins veïns podran finalment llogar el balcó a 600 euros, si els del carrer Casp o els de Consell de Cent. Això sí, amb factura, ¿eh?, res de calés en negre.

Jordi Puntí, El Periódico, 4 d’octubre del 2010.

Comentaris

  1. La imatge de Barcelona a tot el mon, ¿no val res?. No es millor per BCN que el Papa vingui a Barcelona que a qualsevol altre lloc?.
    Menos conya!!!.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma