Efecte mirall

La sentència de Woody Allen “La vida no imita l’art, la vida imita els mals programes de televisió” em sembla vaga i inexacta per massa general. També és veritat que a l’hora de dictar sentències, en aquell instant precís, no pots estar per tot. Gairebé ningú no és agut, exacte i profund en moments culminants de la vida, just abans que el decapitin a la Torre de Londres o el pengin a la Creu Coberta. Si Juli Cèsar va pronunciar solemne “Alea iacta est” tot travessant el Rubicó és perquè no se li va acudir res més ocurrent.

A quin programa s’assemblaria la vida? A El precio justo? A Dónde estás corazón? A Callejeros? Francament, el que més s’acosta a la vida –la meva, si més no- és a un telefilm. Faig un cop d’ull a casa meva i constato que els decorats són simples, desangelats i funcionals, amb un atrezzo altament millorable i disposat a correcuita. El vestuari ressalta per la seva vulgaritat. La perruqueria, una mica passa-que-t’he-vist. Hi abunden les seqüències de transició, buides de contingut dramàtic, i també s’hi acumulen situacions sense nervi, gràcia ni un sentit clar, dictades per una escaleta deficient i erràtica. Els diàlegs són directes i sense subtext, mecànics i sovint mal construïts, inspirats en d’altres telefilms –o altres vides- no gaire més esplendorosos. Ningú no actua gaire bé, els actors s’excedeixen en el melodrama, els secundaris es limiten a complir i els figurants, com a la vida mateixa, podrien passar per autòmats.

Tot això ho meditava mentre seguia Alfonso, el príncipe maldito a Telecinco, al voltant les peripècies i calamitats d’Alfons de Borbó. Va creixent com una bola de neu l’opinió que els pitjors telefilms fascinen gràcies a la seva mediocritat absoluta, marcada per una falta manifesta de talent en tots els àmbits. Lluny d’aquesta actitud distanciada i irònica, jo crec més aviat que ens atrauen perquè ens recorden les nostres vides.

Enric Gomà, Time Out, 13 d'octubre del 2010.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma