Endevinalles al 'Telenotícies Vespre'

El passat 12 de desembre, un dels titulars inicials del Telenotícies Vespre ens informava que el nou bisbe de Solsona, Xavier Novell, havia estat nomenat enmig d’una gran divisió d’opinions. Més endavant, abans del vídeo de la notícia, Joan Carles Peris ho va remarcar: “Un nomenament envoltat de molt de debat dins la mateixa Església”. Tanta insistència em va alertar: per què deuria aixecar tanta polseguera, el bisbe Novell? Per massa jove –amb 41 anys, és el bisbe més jove d’Espanya-? Per massa prim –està que s’empassa-? Per aquells ulls d’esverat que fa –té una retirada a Anthony Perkins-? Perquè l’anell, la mitra i el bàcul no feien joc?

Al vídeo, vam veure com Novell signava al llibre d’honor de l’Ajuntament, caminava per Solsona amb una comitiva d’autoritats, rebia la imposició de mans per part d’un cardenal, beneïa els fidels, observava l’àliga ballant dins la seu, etc. I l’off ho anava relatant punt per punt. Però ni rastre de la polèmica, res de res. Al cap d’una estona, vaig tornar a mirar la notícia al 3/24 i tampoc no ens ho van aclarir. Estàvem assistint a la irrupció d’un nou periodisme a cavall de la falsa expectativa i el suspens hitchcokià?

Suposo que Peris devia saber de què anava la cosa, però s’ho va guardar per a ell. Per aquesta raó, des de llavors, cada vegada que miro un telenotícies, quan Peris, Marquès, Pellicer o Sans ens ofereixen els titulars, em demano: ens ho arribaran a explicar o ens quedarem in albis? I, pensant-hi bé, on ens conduïrà aquest estil periodístic basat en l’endevinalla? Per aquest camí, els presentadors d’informatius qualsevol dia llegiran amb posat enigmàtic la notícia següent: “Una capseta blanca, que s’obre i no es tanca”. Tant pot ser l’ou com Wikileaks. I confiem –toco ferro i corro a abraçar-me a la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear- que no sigui un dels reactors de la central d’Ascó.

Enric Gomà, Ara, 20 de desembre del 2010.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma