Estan tocant la nostra cançó

A IB3 emeten una mena d’equivalent del Polònia titulat Can Bum!, sobre la política illenca i espanyola. Hi imiten polítics estatals –Zapatero, Rajoy, etc.- al costat dels polítics balears més conspicus, com són Francesc Antich, el president actual, Jaume Matas i José Ramón Bauzá. També hi apareixen artistes, entre d’altres Maria del Mar Bonet i Tomeu Penya (la seva paròdia deu rebaixar l’original). A diferència del Polònia, hi alternen esquetxos amb entrevistes a polítics reals, a la secció dita Can Bum! Confidencial, en un to d’interrogatori de tercer grau, dins un despatx sòrdid. Però la sang no arriba a cap riu –potser perquè a Mallorca no n’hi ha, la via d’aigua més important és sa Riera-. De fet, el comissari Creix els podria donar lliçons de com s’ha d’interrogar un sospitós (de tràfic d’influències, d’especulació o de catalanisme abjecte).

No em veig amb cor d’avaluar l’humor dels esquetxos ja que em fallen els referents illencs. Ara bé, el fet que l’humor sigui local no li resta mèrit. Gairebé sempre les paròdies són locals –començant per l’escola, on el parodiat és el mestre, seguint pels veïns del barri, l’origen dels ninots de les falles de València, i acabant per l’autonomia o bé l’estat, que també és local-. No és freqüent fer paròdies universals, no abunden les paròdies de Goethe o de Madame Curie trobant el radi. A Muchachada Nui parodiaven Lars von Trier, encara que gran part dels espectadors no en coneguessin l’original. Ni falta que els feia.

Una vegada, un professor il·lustre de Comunicació Audiovisual em va indicar que la televisió que no és universal no es pot considerar de qualitat. Aquest pensament mereix aparèixer en una antologia selecta de bajanades. Com les folklòriques, la televisió es deu al seu públic –al que tant estimen i els estima tant-. I amb Can Bum! els illencs obtenen la seva ració de paròdia. País parodiat, país respectat.


Enric Gomà, Ara, 27 de desembre del 2010.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma