Sigues tu mateix i trenca-ho tot

Hermano mayor, de Cuatro: el presentador García Aguado es trasllada a una casa on viu un jove confús i caòtic, per no dir imbècil –la forma actual- o imbecil –la forma arcaica i afrancesada, ideal per insultar algú en un ball de disfresses divuitesques, ho consigno aquí perquè estem en Carnestoltes-. El jove acarallotat maltracta els pares cada dia de la vida, tant els feiners com les festes de guardar, i García Aguado es marca el repte de retornar-lo a la civilització occidental. El presentador arriba a la casa, saluda els pares i aquests li participen que el nen els pega, els escridassa, els rebot contra terra i els trepitja la cara (aviso que el nen ha complert l’edat legal per poder votar un partit progressista, si ho desitja). Mentre desgranen patiments, ens ensenyen unes imatges d’alguna animalada que, en el passat, el nen va cometre, com és esbotzar d’una coça el plafó d’una porta. Sempre és una acte ostrogòtic –ja seria hora que deixessin de pagar-la els vàndals-, mai és arrencar amb fúria el full del calendari.

Com és que aquestes imatges del passat tenen la mateixa qualitat que les del present? Doncs perquè les ha gravat el mateix càmera d’Hermano mayor. No deu haver conviscut setmanes amb ells per capturar l’instant, suposo, sinó que han demanat al nen que repeteixi la barrabassada, per gravar-la. I això és el que més m’agrada d’Hermano mayor: el nen tornant a esbotzar una porta –repetint una acció del passat- perquè els espectadors ho vegin, interpretant-se a ell mateix. Qui sap si els d’Hermano mayor –amb García Aguado al capdavant- no instiguen el nen a eixordar i empentar els pares davant la càmera.

Enllestida la gravació, García Aguado s’hi manté en contacte a través de Tuenti –són tan útils, les xarxes socials-. I també els dóna el seu correu electrònic, perquè l’avisin si de cas tinguessin la idea d’apallissar els pares. Potser per anar-ho a gravar ràpidament.

Enric Gomà, Ara, dilluns 7 de març del 2011.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma