Figurants poc especials

Ara que s’acosta Sant Jordi, vull recomanar-los una sèrie de televisió. Després a última hora no sabem què comprar. Ja que no a tothom li agrada llegir, augmenta el costum de regalar sèries de televisió per Sant Jordi. De la mateixa manera que, als al·lèrgics a les roses, aquest dia se’ls obsequia amb una gardènia. Per una tradició, no cal fer patir ningú. No s’ha de forçar cap home a veure un ou ballant damunt d’un raig d’aigua contra la seva voluntat.

De tretze capítols de mitja hora, Extras va rebre premis Bafta, Globus d’Or i Emmy. Ambientada en el món dels figurants de cinema, està escrita i dirigida per Ricky Gervais, que interpreta un figurant sense sort que aspira a dir una frase, i Stephen Merchant, el seu agent reptilià. La venen a la Fnac.

Quan estudiava vaig treballar com a figurant en uns quants rodatges. A Victòria vaig interpretar un anarquista moderat: en una reunió clandestina, capcinejava reticent quan un anarquista exaltat proposava volar amb explosius el castell de Montjuïc, símbol de l’opressió (arran d’això alguns amics em van retirar la paraula). Des d’aquells anys que he anat seguint els meus companys de figuració en moltes pel·lícules; sempre en un angle de l’escena, caminant o asseguts en un banc, ells han envellit a la pantalla i jo, a la butaca.

En el fons, tots som figurants que aspirem a dir una frase. Als carrers, formem part d’una gran figuració precisa i exacta, molt professional: que bé que compra aquest home el diari i aquest senyora, quin art passejant el gos (encara que aquest nen hauria d’escopir mentre marraneja). Figurants que desconeixem on es desenvolupa l’escena principal, si és que n’hi ha. Que és el que a grans trets ens narren Gervais i Merchant a Extras: unes vides grises marcades pel fracàs, la desesperació, la rutina, la mesquinesa i el menyspreu. En lloc de les rialles habituals, hi haurien de posar sospirs enllaunats.

Enric Gomà, Ara, dilluns 4 d'abril del 2011.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma