La subhasta del peix literari

L’èxit del Dia del Llibre es deu a un cop de sort, ja que prové d’un decret d’Alfons XIII del 1926 instituint la Fiesta del Libro Español, que s’acompanyava d’aquest himne: "En himnos fervientes cantemos al Libro, / loor a Cervantes, ingenio español, / y por la alta cultura constantes velemos / y vibre en nuestra alma de España el honor." Havent-lo sentit, és meritori que a algú li quedés esma de comprar un llibre.

Aquests dies abans de Sant Jordi, a Catalunya Informació emeten reportatges sobre llibres d’Amis, Alcàntara, Mendoza, etc. També els apleguen per gèneres, com la novel·la negra i el gènere diferenciat –i, volent-ho o no, denigrant- dels best-sellers, on inclouen L’arqueòleg de Martí Gironell i L’any del Senyor d’Eloi Vila. Que no són novel·les normals i corrents? No són pas més venuts que Riña de gatos de Mendoza.

Els últims Sant Jordi alguns escriptors exigeixen que es facin llistes separades de llibres més venuts per distingir els escriptors autèntics (això es diu sense rubor) dels altres, els de best-sellers, els mediàtics, els cuiners, els esportistes, el faquir que publica les seves memòries, El clau per la cabota.

Enric Gomà, Ara, dimecres 20 d'abril del 2011.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma