¡Escriu, no siguis gandul!

Aquests dies s’estrena a Canal+ una nova sèrie de HBO, l’esperada Juego de tronos. En vaig veure el primer capítol i pse, pse, em va agradar a mitges, però és que jo no sóc gaire seguidor de les històries de fantasia medieval, amb regnes inventats, hòbbits i princeses lànguides. Prefereixo llegir les novel·les medievals originals, estil Sir Gawain y el caballero verde... Però bé, aquest no és el tema de l’article. El que volia explicar és que Juego de tronos és una adaptació del primer llibre d’un cicle que es diu Cançó de foc i glaç. El seu autor és George R.R. Martin i els seus seguidors equiparen la seva inventiva literària amb la de J.R.R. Tolkien (desconec si la coincidència de les dues R en el nom de ploma és casualitat o no).

G.R.R. Martin va publicar el primer volum de la seva sèrie el 1996 i va anunciar que el cicle tindria set novel·les. Aquesta anticipació va ser un error de càlcul. A poc a poc van sortir tres volums més, però llavors, el 2005, quan ja controlava un munt de trames i personatges, la màquina es va parar. Aquests últims sis anys han estat un suplici per a Martin, que ha vist com els seus fans reclamaven el nou títol, Dansa de dracs, com si els hi anés la vida. Segons un article del New Yorker, els fòrums d’internet sobre el llibre es van convertir en un camp de batalla entre defensors i detractors. Alguns fins i tot es posaven desagradables i l’insultaven. «¡No siguis gandul i escriu!».

Coincidint amb la sèrie de HBO, el 12 de juliol apareixerà per fi el cinquè volum, Dansa de dracs. A la web oficial de G.R.R. Martin, un comptador implacable marca els dies, hores, minuts i segons que falten. En tot cas, la situació de Martin forrat de diners i assetjat s’ha de veure com un símptoma en el futur del best-seller. Cada cop hi ha més autors que s’apunten a la moda de les trilogies, pentalogies i el que sigui, però el lector actual és impacient i vol la seva dosi en terminis curts. Tan sols la mort de l’autor justificaria un retard o un silenci total, com en el cas de Stieg Larsson, i encara gràcies. Stephen King, que de la pressió de fans en sap molt, va escriure aquella novel·la esgarrifosa que es diu Misery, la història de la lectora que segresta l’escriptor i l’obliga a treballar sols per a ella. Abans de pensar en sèries i trilogies, tots els autors farien bé de llegir aquest gran títol profètic.

Jordi Puntí, El Periódico, 14 de maig del 2011.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma