La vigília de l'endemà


Fa mesos que se sabia. Després d’anys de rumors, per fi La Vanguardia sortiria en català. Bon punt aclarit el què, la següent incògnita més cotitzada va ser endevinar quan. Un onze de setembre? Un vint-i-tres d’abril? Des del diari ràpidament es va dir que seria un dia de cada dia, perquè es tractava d’inscriure’l en la normalitat des del primer moment. Descartades les efemèrides, va començar la multitudinària gira que ha passejat el número zero per tot el país, una gira que Sergi Pàmies ha batejat amb el nom del ja-era-hora, reproduint les tres paraules que tots els participants més hem sentit durant el periple. En les primeres trobades amb els lectors aquesta incògnita del quan va començar a concretar-se d’aquella manera que fem quan quedem que quedarem: a primers de maig. Fa unes setmanes, finalment, la data es va fixar per avui, tres de maig de 2011. Per què el tres de maig? Per què un dia de cada dia, sense cap altra excepcionalitat que ser la vigília d’un Barça-Madrid? Doncs per reforçar la sensació de normalitat. I quina és la demostració màxima de normalitat en un diari? Doncs divulgar notícies, encara que siguin tan excepcionals com la que avui ocupa la portada.

Ja és punteria, també, que aquesta primera edició de La Vanguardia en català divulgui la notícia de la dècada. A les cinc de la matinada, just amb tota una jornada per davant. Francesc Peirón, corresponsal a Nova York, desperta al subdirector Miquel Molina per informar-lo de la mort de Bin Laden. Això ho canvia tot. Tot. A mig matí queda clar que la portada de Tàpies prevista per a l’edició d’avui queda superada per la captura i eliminació de l’home més buscat del planeta. Penso en Joan Brossa i provo d’imaginar la seva reacció davant aquesta seqüència: a) La Vanguardia surt en català, b) un president dels Estats Units negre fa matar un terrorista àrab i c) l’interfecte passa per davant d’una obra d’Antoni Tàpies. Però Brossa és mort i caldrà ajornar la distribució del Tàpies i redistribuir les 112 pàgines de l’edició d’avui, que té la màxima extensió possible i un tiratge extraordinari.

A la redacció l’alegria va per barris. Els d’Internacional reben pàgines a dojo. A les 12:39 arriba l’anàlisi de Fawaz A. Gerges. En anglès. A les 13:06 el del sociòleg Michel Wieviorka. En francès. Qui deia que això de traduir articles seria una novetat? A les nou de la nit Henrique Cymerman informa que Bin Laden ha deixat una mena de missatge de testament, i això modifica algunes coses. Els d’Esports s’ho prenen amb calma. Saben que van a la cua. S’entretenen escoltant Xavi i Guardiola però saben que el partit de l’Espanyol els endarrerirà el tancament fins a quarts de dotze, i avui ja en doble versió. En canvi, avui els de Política fan festa grossa. La veu de Jordi Barbeta sona relaxada. A les 19:30 ja han tancat les quatre pàgines, dues escrites originalment en català i les altres dues en castellà. Però totes arriben en versió doble als dominis de Magí Camps. Toni Batllori, després d’uns quants dubtes, acaba fent la mateixa tira còmica i només ha de canviar quatre paraules, com pertoca.

L’equip que s’encarrega més directament de la versió catalana fa tasques diverses. Els uns avancen pàgines de suplements, d’altres revisen la traducció que surt del sistema informàtic i d’altres es dediquen a repassar texticles de lletra menuda. Però tots estan amorrats a l’ordinador, llevat de Rosa Piñol, que fa d’amanuense corregint amb bolígraf. El primer que cal tancar, per raons industrials, és el suplement Viure, que obre amb una enquesta sobre les properes municipals de Barcelona. Aquí trobem el primer debat de la doble versió. Un “Vuelco electoral” que, en català, genera dubtes: Tomb? Regirada? Viratge? Rebolcada? Finalment, venç el Viratge, però les múltiples opcions demostren que parlar de dues versions és sinònim de diversió. Els puntcat fa dues pentinades, l’una lingüística i l’altra periodística. Però els seus editors d’estil fins i tot han d’enfrontar-se a l’horòscop.

La Vanguardia digital, que actualitza els seus continguts regularment, deixa de moment tot el protagonisme a la versió en paper. Durant uns dies, ofereixen gratuïtament les dues versions del diari imprès, accessibles per pdf. La versió digital, que ja és visible des de la redacció, serà accessible per a tots els lectors d’aquí a uns dies. De moment, els internautes fan aportacions ben diverses sobre el tema del dia. D’entre totes, triomfa l’emprenyament de Bob Esponja davant la irrupció de Bin Laden en els seus dominis submarins.

A l’aquelarre, la reunió per decidir la portada, l’únic debat és el com. Bin Laden és el què incontestable, però l’absència d’imatges de l’operació militar que genera la notícia permet moltes aproximacions. S’opta per la imatge dels bombers d’una manera força unànime, però el titular ja són figues d’un altre paner. Cada cop que se’n proposa un apareix el seu equivalent en l’altra llengua. Finalment, s’imposa el que trobaran a portada. Els descartats els ofereixo desinteressadament a qui pugui interessar. M’agrada el pernil. 

Màrius Serra. La Vanguardia. 3 de maig de 2011.
Primera Vanguardia en català

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma