La vocació de Gay Talese

Durant dècades, els emigrants italians als Estats Units han fet bandera de les seves arrels. Cada generació es va integrar més que l’anterior, va ser més italoamericana, que diuen, però fins avui dia els seus restaurants, botigues de queviures i altres negocis segueixen portant noms com Vesuvio, Dante, Verdi, Galileo... En la seva joventut, el periodista Gay Talese –fill d’un sastre italià de Nova Jersey– es va fixar que aquest mostrari de les essències pàtries no coincidia amb els noms italians que sortien als diaris. Eren noms de mafiosos, com Lucky Luciano, Al Capone o Frank Costello, i el seu pare hi treia importància: «¡Tot és una exageració!», deia. Com que la seva curiositat era més forta, Gay Talese va decidir escriure als anys seixanta un reportatge a fons sobre la família que llavors representava millor la màfia, els Bonanno. Es va guanyar la seva confiança, els va freqüentar durant sis anys, va fer preguntes i va intentar passar inadvertit. Després ho va transcriure tot amb una prosa neta i magnètica.

Aquell llibre es va dir Honor Thy Father, va sortir publicat l’any 1971 i de seguida es va convertir en un referent del periodisme literari, una d’aquelles obres que inspiren vocacions. Un any després es va publicar a Espanya i ara l’editorial Alfaguara l’ha recuperat amb aires de clàssic: Honrarás a tu padre. La nova edició porta un epíleg actual de l’autor, on explica els detalls de l’assumpte i algunes reaccions que va provocar. Sens dubte l’èxit recent de la sèrie televisiva Los Soprano convencerà nous lectors, però el que compta de debò és la mirada de Gay Talese, aquell to seu distingit i a la vegada implacable. L’any passat ja ho vam comprovar amb Retratos y encuentros (Alfaguara), una col·lecció de perles literàries sobre gent com Frank Sinatra , Peter o’Toole o Joe Louis, i la bona ratxa va continuar no fa gaire, amb l’edició d’un altre llibre trencador en el sue moment: La mujer de tu prójimo (Debate), sobre els costums sexuals als Estats Units als anys seixanta.

Ara us donaré dues notícies, una de bona i una de millor. La bona és que, si llegiu aquests títols i us agraden, resulta que Gay Talese ha escrit força més al llarg de la seva vida. La millor és que Talese no està sol. Més enllà dels noms més coneguts – Truman Capote, Tom Wolfe, Norman Mailer–, la tradició del periodisme americà al segle XX és un filó que ha modelat la nostra mirada crítica. Autors com Joseph Mitchell, Joan Didion, George Plimpton o Janet Malcolm esperen tanda.

Jordi Puntí, El Periódico, 7 de maig del 2011.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma