Penses treure 155 euros?

Llegeixo al blog de Maruja Torres un missatge que ella es limita a redifondre. És una crida a una forma específica de protesta en nom de les reivindicacions dels indignats (feta abans que els atonyinessin d'una manera tan indigna com indignant). Una protesta en un format imaginatiu: durant tot el dia d'avui, dilluns 30 de maig, qui vulgui afegir-se a la protesta ha de retirar 155 euros del seu compte corrent. 155 per recordar la data d'inici de les acampades: 15/5. Avui perquè ja han passat 15 dies. Es tracta, doncs, d'una “retirada massiva de capital de les entitats bancàries” per fer palès el rebuig a les pràctiques que ens han portat fins aquí. Una d'aquelles accions simbòliques que sorgeixen en entorns de desobediència civil que practiquen la no violència. La proposta ha generat diverses reaccions. Molts la saluden amb entusiasme i afirmen que ho faran, però també n'hi ha que la critiquen. Un lector que afirma estar a favor del moviment 15M titlla la proposta d'absurda per quatre motius: 1) molta gent que dóna suport al 15M no es pot permetre treure 155 euros del compte, sobretot a final de mes; 2) la majoria de caixers automàtics no serveixen bitllets de 5, de manera que caldrà fer una bestreta de 150 o 160 i no constarà en una hipotètica estadística de moviments de 155; 3) si la proposta triomfés moltes sucursals es quedarien sense líquid i els veritables perjudicats serien els clients que tinguessin una urgència (un clàssic de les protestes sindicals) i 4) escriu literalment “para mucha gente, dinero en mano es dinero gastado” per dir que la majoria  s'ho gastaria en qüestions inútils. D'altres titllen la iniciativa de hoax (engany propagat per la xarxa) i ho associen a les campanyes d'intoxicació contra els indignats. I també hi ha missatges del tipus “a mi tant me fa qui ho proposi, em sembla una bona idea i amb això en tinc prou”. Deuen ser els mateixos (pocs, molt pocs) que van seguir aquella iniciativa de penjar al balcó els pantalons texans de cap per avall, amb les butxaques cap enfora, com a símbol de protesta. 
 
El fenomen de les acampades esbarriades té moltes arestes i admet moltes interpretacions, però ha tingut la virtut de fer èmfasi en la cartografia del sistema mitjançant la reveladora tècnica de l'autorretrat dels seus relators. Cadascú valora la partida segons la seva posició al tauler, amb poques excepcions. Els gremis també hi influeixen. Els sindicalistes no se sap on paren i els polítics només dialogaven durant la campanya. Entre la comunitat artística és de mal to estar en contra de les acampades i costa un niu trobar algú que les critiqui. El mateix passa entre els informadors. En canvi, entre els opinadors i cronistes amb signatura el percentatge s'inverteix. En aquests quinze dies tots plegats ens hem  dedicat a localitzar elements ridiculitzables en l'ampul·losa retòrica d'alguns acampats, detectar contradiccions, retuitejar bajanades indefensables o aïllar elements dissonants en una assemblea oberta. El cercle el tanquen els intel·lectuals, entre els quals predominen els violinistes de terrat que victoregen Hessel. Però la democràcia es basa en la gestió de majories i l'opinió pública que les conforma es constitueix per assaig (plaça Catalunya) i error (plaça de Sant Jaume). Si avui la gent tragués massivament 155 euros dels comptes el grau d'alerta de la classe dominant augmentaria. Però si el diumenge 22 la ciutat de Barcelona hagués votat massivament partits extraparlamentaris, com per exemple la Candidatura d'Unitat Popular, alguns canvis que es demanen ja es començarien a donar.

Màrius Serra. La Vanguardia. Dilluns, 30 de maig de 2011

Comentaris

 1. En la web http://www.democraciarealya.es/
  se dice lo siguiente:
  AVISO IMPORTANTE:

  Queremos desmentir que las diversas convocatorias que están difundiéndose ahora mismo, como la que hace referencia a retirar dinero de los bancos, se hayan realizado desde esta plataforma. Respetamos que se convoquen tales acciones, pero creemos que las mismas deberían hacerse de forma fundamentada y consensuada. Pedimos calma: estamos trabajando en una nueva ola de movilizaciones que, partiendo de un consenso de propuestas mínimas, proporcione continuidad a este movimiento exigiendo cambios reales. Pronto tendréis más información.

  ResponElimina
 2. "... a buenas horas manga verdes" la meva dona va treure a finestreta 155 € i jo 155 més....

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma