Populars, populistes i xenòfobs

Hi ha amics que em diuen que no val la pena parlar-ne, que és fer-los propaganda, però l’altre dia vaig veure un dels vídeos electorals que ha perpetrat Plataforma X Catalunya i no me’n puc estar. Era un exemple d’humor involuntari que, si no fos tan demagògic i malaltís, podria semblar una bona imitació dels Monty Python. Fins i tot els amos de Youtube, que solen allotjar tota mena d’imbecil·litats, l’han eliminat perquè «violava l’esperit de servei». Ara els descriuré el vídeo i així s’estalviaran els dos minuts de fàstic.

Les imatges transcorrien en una plaça –d’Olot, Igualada o el Vendrell, tant li fa– i mostraven tres noies d’uns 20 anys, amb minifaldilla i talons alts, saltant a corda al ritme de la cançó Baixant de la font del Gat. De sobte l’escena canviava a l’any 2025: ara se sentia música àrab i les tres dones anaven tapades amb burca i també saltaven a corda. I llavors el missatge electoral: «Tu pots fer que aquest malson no sigui una realitat». Quin morro. Això del burca i la música àrab no ens ha de sorprendre, és una de les mesquineses xenòfobes típiques de Plataforma, però allà on patinen és en les tres noies amb talons i faldilla escassa. ¿De debò creuen que aquesta és la Catalunya actual? A mi em sona més a fantasia porno de còmic japonès, la idea d’algú que va molt cremat.

L’eslògan de Plataforma per a les municipals és Primer, els de casa. He vist els cartells penjats a Manlleu i m’han fet sentir vergonya aliena, igual que me’n faria conèixer personalment algú que els votés. La frase atia, un cop més, l’argument fals que assenyala la immigració com a culpable de tots els mals. Es nota que Josep Anglada vol assemblar-se a l’ultradretà austríac Jörg Haider (abans que es matés en un accident de cotxe conduint borratxo, esclar): busca vots en les pors irracionals de la gent, de l’amenaça que suposa allò desconegut, i sempre ho fa a través de la caricatura i l’exaltació vulgar, amb un estil de xulo de discoteca.

Pensant-hi bé, el PP és el principal beneficiat de l’existència de Plataforma X Catalunya. Per comparació, els populars semblen un partit civilitzat, i això que quan parlen d’immigració tenen punts de vista massa similars. Fa uns dies, per exemple, Alicia Sánchez-Camacho acusava els immigrants de «reintroduir malalties que ja estaven eradicades». La frase, que és tramposa però resulta impactant, devia alçar la libido d’Anglada i els seus sequaços. «¿Per què no se’ns ha acudit abans a nosaltres?», potser van pensar.
 
Jordi Puntí, El Periódico, 16 de maig del 2011.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma