Poca Broma


Twitter ha estat central en la percepció dels incidents del Parlament. Alguns diputats com @annasimó (2.562), @Albert_Rivera (6.163) o @marinageli (3.151) han compartit des del primer moment les seves dificultats per accedir-hi i després han respost desenes de missatges al·lusius. També el conseller @lluisrecoder (7.069) tuitejava de bon matí la seva experiència: “He tingut una ‘conversa’ amb un grup d'indignats" dels que no volen que entrem al Parlament, Déu meu, quina intolerància, visca la democràcia!”.

#parlamentcamp era la nova etiqueta que aglutinava els missatges dels implicats en el moviment dels indignats. Fins a les deu del matí la majoria de missatges són favorables. S’hi comenta la xerrada d’Arcadi Oliveres i es donen consignes estratègiques. Algunes de clares, com la del grup @DELOREANDANZ (6.491): “Ante todo mucha calma. Cero disturbios. #parlamentcamp”. D’altres una mica més bèl·liques, com la de @democraciareal (85.565): “Mossos van a intentar una maniobra de distracción. Es importante mantener las posiciones en todas las puertas, sobre todo en 2 #parlamentcamp #aturemelparlament”.

#joambelparlament sorgeix amb força per contrarestar-les. Molts tuits es limiten a difondre la nova etiqueta, que esdevé Trending Topic. N’hi ha que la relacionen amb una #majoriasilenciosa com l’al·ludida pel president Mas. També apareix la #ninicràcia com una ironia per oposició a democràcia, però aquesta genera més debat, amb missatges duals com ara el de @gerardgibert (138): “Sempre en contra de l'antidemòcrata. Però si estigués a l'atur i sense diners ja veuriem q és el q faria jo #ninicracia #usfelicitoindignats”.

#aixino és l’etiqueta que s’imposa tan aviat com comencen a circular les primeres notícies del bloqueig violent. La imatge de la creu guixada a la jaqueta de @montserrat_tura (6.820) és la més comentada. La mateixa Tura respon ponderadament desenes d’adhesions, com ara al periodista “@peremas (2.511) té un simbolisme perillos. Ha estat un grup. Hi ha altres manifestants q tenien actitud respectuosa. #aixino”. A les dotze del migdia el compte de Twitter del @DalaiLama (1.893.377) tuiteja un missatge que després serà molt retuitejat: “Non violence is a sign of strength; violence is a sign of desperation and weakness”. Alguns dels missatges són desesperançats, com el de @elisabethiborra (47): #aixino Nos utilizan los políticos, ahora nos utilizan los okupas para hacer lo de siempre en nuestro nombre. No nos representan unos ni otros”.

#indignaNts és una altra de les noves etiquetes de la jornada. Són innombrables els tuits que declaren la seva indignació contra els indignats violents, tot i la coincidència del terme en anglès. Alguns defensors del #15j hi oposen acusacions d’infiltrats. Circula com un llamp a l’Yfrog una foto de deu paios arrecerats en l’entrada d’un pàrking que fan fila d’anar disfressats de joves enrotllats en una festa d’exalumnes. Arcadi Oliveres es desmarca del bloqueig en una compareixença però recorda episodis de rebentamanifestacions pagats per la policia. I cada cop circulen més tuits amb fotos i videos de presumptes infiltrats. L’acusació provoca missatges crítics com el de @angelfmarin (1.832): “De nada sirve lloriquear que hay infiltrados entre manifestantes si la gente en vez de reprenderles les sigue y hace lo mismo. #aixino”. I també alguna broma, però més aviat poques, del tipus @sergio_aloud (506): “No seais bromistas, los mossos infiltrados tampoco llevaban la identificación puesta! #15mSINviolentos #15j #aixino”. Per un dia a Twitter impera un insòlit to de #pocabroma. 

Màrius Serra. La Vanguardia. Dijous 16 de juny de 2011. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma