Diu que ja som 7.000 milions

Segur que heu viscut la mateixa situació. Aneu amb cotxe per una autopista qualsevol i conduïu tranquil·lament, escoltant la ràdio. De sobte, no sabeu per què, la mirada es fixa en el comptaquilòmetres i en aquell precís instant, per atzar, hi veieu aparèixer el quilòmetre 77.777, o el 100.000, o qualsevol altre número capritxós. Llavors reduïu la velocitat per congelar el moment i potser mireu el paisatge, com si hagués de passar una cosa extraordinària, però al final sempre surt el quilòmetre següent i tot torna a ser normal.

Amb la mateixa casualitat rutinària, és probable que aquesta setmana el comptador de persones que hi ha al món arribi als 7.000 milions. S’ha d’anotar amb xifres per copsar millor la importància dels zeros: 7.000.000.000 de persones. Segons els càlculs de l’ONU està previst que s’arribi a la xifra aquest any, però molts demògrafs asseguren que això dels parts a escala global sempre s’avança i és probable que el nadó rodó neixi aquest dies. No ho sabrem mai, però fins i tot pot ser que avui mateix, ara, mentre vostè llegeix aquestes paraules, acabi d’esclafir el primer crit.

Tampoc no sabrem mai on haurà caigut el nadó afortunat, però els savis s’arrisquen i diuen que molt probablement haurà nascut a la Xina o a l’Índia, que per alguna cosa compten més de 1.000 milions d’habitants cadascú. Si tinguéssim les penques del ministre Fraga Iribarne durant el franquisme, que cada any escollia a l’atzar el «turista un milió» i l’utilitzava per promocionar el seu Spain is different, ara mateix ens inventaríem que «el nadó 7.000 milions» acaba de néixer a Guimerà, Vacarisses o Ripoll, i muntaríem un gran parc temàtic en honor seu. Seria nena, una nena molsudeta, amb un halo de bondat com el petit Buda, i la gent vindria de tot el món per admirar el seu somriure. Eduard Punset escriuria sobre la seva ànima i les nostres emocions i, com sempre, vendria molts llibres. Tindria un nom, esclar, però tothom la coneixeria com la nena 7.000. Quan ja fos una dona adulta, la nena 7.000 viatjaria fent conferències sobre el poder de les xifres. «Tots som un número influenciat constantment per milers de números», diria, i parlaria dels 5.000 milions de mòbils que hi ha al món, dels 22.000 nens que moren cada dia en condicions de pobresa, dels 27 milions d’esclaus que encara hi ha avui dia. Llavors, al voltant de l’any 2025, tal com està previst, naixerà el nadó 8.000 milions i per fi ella podrà descansar.

Jordi Puntí, El Periódico, 19 de setembre del 2011.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma