L’humor, 10 anys després

L’octubre del 2001, tres setmanes després de l’atac terrorista a les Torres Bessones, el còmic  Gilbert Gottfried va participar en una trobada d’humoristes a Nova York. Eren temps complicats per a la professió: la societat americana estava paralitzada pel drama i regnava la sensació (absurda) que riure era fer un lleig a les víctimes i els seus familiars. Aquella nit, Gottfried va començar el seu monòleg amb un acudit arriscat: «Volia agafar un vol directe, però m’ha estat impossible. M’han dit que l’avió faria escala a l’Empire State Building». La broma va ser mal rebuda pel públic, que el va escridassar i va cridar: «¡És massa aviat!».

Els americans van tornar a riure al cap de poc temps, esclar, i el seu planter d’humoristes està més fi que mai, però fa l’efecte que al llarg d’aquesta dècada sempre ha sigut massa aviat. No coneixem els acudits que sortien en els nuclis de Bin Laden i Al-Qaida, i tampoc és que el fonamentalisme islàmic estigui gaire a favor del riure, que diguem. Pel que fa a Occident, a part d’alguns acudits negres que van circular per internet, l’11-S segueix sent un tema arriscat, per no dir tabú. Només els guionistes de South Park, els més iconoclastes, es van atrevir a fer ironia de la compassió per les víctimes.

Durant aquests anys, alguns mestres de la sàtira televisiva, com Jon Stewart i Conan O’Brian, s’han atipat de caricaturitzar el president George Bush i de riure’s de Bin Laden i l’islamisme recalcitrant, fins i tot han ironitzat sobre l’Iraq i les suposades armes de destrucció massiva. En canvi, els fets de les Torres Bessones segueixen intocables. Les raons s’han de buscar segurament en l’epidèmia del que és políticament correcte, que es refia de la por de la gent, però també com a símptoma d’una altra cosa: aquell dia es va alterar l’ordre mundial, que va portar guerres, que va portar deute públic, que va portar crisis econòmiques, que han deixat la classe mitjana en un estat d’estupefacció, que glaça el somriure.

Jordi Puntí, El Periódico, 10 de setembre del 2011.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma