Tres titelles de ràdio

El senyor Castanys, el senyor Bohigas, el senyor Marcel·lí: RAC1 cada dia recorda més el casino dels senyors de tantes ciutats i viles. Mentre que el senyor Castanys fa un informatiu humorístic a El món a RAC1, el senyor Bohigas comenta l’actualitat cultural a Versió RAC1 (és difícil estar-hi en desacord) i el senyor Marcel·lí intervé amb senderi també a Versió RAC1.

Tots ells són titelles de ràdio animats per guionistes que estrafan la veu i creen un personatge –el senyor Castanys és un joier jubilat, el senyor Bohigas porta un bar-, inspirats més o menys en el senyor Casamajor, darrere del qual s’emboscava Xavier Sardà a RNE i a la SER. Encara tenen uns antecedents més remots en el senyor Sistacs, una creació de Valentí Castanys –cap parentiu amb l’altre- per a Ràdio Associació durant els anys 30 –ara bé, Castanys no feia titelles per la ràdio, sinó que narrava els tràngols de la família Sistacs (representants d’aquella petita burgesia amant de l’ordre i el Cerebrino Mandri)-. I encara ens hauríem de remuntar al senyor Canons, que encarnava el prototip d’empresari torracollons (el rodolí no és casual) i que el 1925 va tenir un revista humorística amb el seu nom, El senyor Canons. I diria que tot plegat prové –la mala lletra és perquè el pols em trontolla d’emoció- del senyor Esteve de Rusiñol. Excusin si els he avorrit amb dades culturals; la cultura és molt pesada. Per això s’ensenya a la universitat, on algunes classes són autèntiques proves de resistència per a cosmonautes.

Als senyors Castanys, Bohigas i Marcel·lí els reuniria en una tertúlia de ràdio perquè bramessin contra l’impost del patrimoni, com ara s’estila entre els tertulians. No s’hi notaria una gran diferència: als tres senyors se’ls veuen els fils del titella de la mateixa manera que als tertulians se’ls veuen els fils dels partits i les fundacions.

Enric Gomà, Ara, dimecres 21 de setembre del 2011.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma