Els llimbs de les telesèries

Encara que es continuï veient com una batalla perduda, la lluita contra la pirateria de les telesèries a internet està buscant solucions. Les televisions i els distribuïdors de DVD espanyols han entès que no es pot maltractar l’espectador amb horaris impossibles. Cada vegada són menys els que toleren veure només un capítol per setmana, com en els temps de Los Poldark. Tampoc s’entén que surti amb un any de retard el pack d’una temporada de Mad men o Fringe, quan fins i tot l’últim mico de l’oficina ja se l’ha baixat de l’emule. Les tribus de seguidors més joves no tenen paciència ni diners, i a més es pensen que saben anglès, cosa que les enquestes sobre educació desmenteixen cada any.

Mentre l’streaming no arribi als televisors, un dels intents per tallar l’hemorràgia de descàrregues il·legals que han trobat a la Gran Bretanya és treure al mercat, com més aviat millor, el DVD corresponent. Un bon exemple és la sèrie Downton Abbey, escrita per Julian Fellowes i que reconstrueix la vida d’una família de classe alta a l’Anglaterra dels anys 20. La segona temporada s’acabarà d’aquí una setmana i l’endemà mateix ja es podrà comprar el DVD a Amazon.

Una altra solució, adoptada sobretot per Digital +, és escurçar l’espera entre l’emissió original i la versió per al públic espanyol. L’últim capítol de Perdidos va funcionar com a prova i ara passa amb sèries com Juego de tronos o Pan-am. Aquest mètode és àgil i funciona sobretot amb sèries noves, que estan en la primera temporada. No obstant, la pressa per estar al dia pot deixar als llimbs un munt de capítols que tots aquests anys ens han escatimat. Així, actualment ja es pot veure la quarta temporada de True blood, gairebé al mateix temps que als Estats Units, però alguns espectadors del vell ordre legal encara no havien arribat a veure la tercera. En el cas de True blood, tan sobrevalorada, no és que importi gaire, però ¿què passarà quan sigui el torn de perles com Boardwalk Empire o Dexter?

Jordi Puntí, El Periódico, 29 d’octubre del 2011.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma