Barcelona al mirall

L’any vinent ja farà dues dècades dels Jocs Olímpics a Barcelona. Arribarà el mes de juliol, recordarem on érem llavors, la tele ens en farà un resum i ens exclamarem de com passa el temps. Com sempre, algú remarcarà l’espectacular transformació de la ciutat. El cert, però, és que d’aleshores ençà –i sobretot durant l’última dècada– Barcelona no ha decidit quina mena de ciutat vol ser. Fa la impressió que fluctua entre dos models diferents. ¿Vol ser una ciutat oberta, cosmopolita, contradictòria i atenta a les novetats? ¿O prefereix el maquillatge diari, la bellesa de postal que atreu el turisme, la vida de façana i aparador de «la millor botiga del món»?

Durant aquests 20 anys, a grans trets, els alcaldes socialistes de Barcelona –Maragall, Clos, Hereu– ho han tingut clar i han afavorit un model de ciutat lliurada al turisme com a font d’ingressos, però cal reconèixer que alhora han sabut mantenir algunes institucions que els donaven esperit crític. És el cas del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona. La reflexió que el CCCB ha aportat sobre la naturalesa urbana de Barcelona al segle XXI ha fet de contrapunt: un diàleg nascut de la reflexió interior i en contacte amb altres megalòpolis, a través de les visions literàries, històriques, polítiques o urbanístiques, i projectades també cap al futur. La llista de convidats, exposicions, publicacions i xerrades n’és el gran llegat, i a més continua viva a través d’internet. La feina que hi han fet Josep Ramoneda i el seu equip, amb gent com Judit Carrera, Bashkim Shehu o Jordi Balló, entre molts altres, és més que notable.

Fa dies que s’espera el nomenament del nou director del CCCB. S’ha parlat d’uns quants noms propers a Convergència i Unió, igual que Ramoneda ho era al PSC. Sigui qui sigui l’escollit, caldria esperar que abans que res mantingui aquesta mirada crítica i avançada respecte del model de ciutat que proposi l’alcalde Xavier Trias.

Jordi Puntí, El Periódico, 10 de desembre del 2011.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma