Torna Eugenides

Aquests dies he llegit The marriage plot, l’última novel·la de Jeffrey Eugenides, que podria traduir-se com La trama del matrimoni, L’argument del matrimoni o alguna cosa per l’estil. En tot cas, hauria de ser un títol amb aires de tesi universitària, perquè aquest és un dels sentits que li dóna el llibre. La protagonista és una estudiant de literatura que vol fer una tesi sobre el matrimoni com a motor de la novel·la realista del XIX, centrant-se en George Eliot, Henry James o la inevitable Jane Austen. La gràcia del títol és que, més enllà de la tesi, defineix també la situació sentimental de la noia. ¿Què llegim, doncs? ¿Una novel·la sobre els dubtes amorosos, un assaig sobre l’amor i les convencions, o les dues coses alhora?

Eugenides va publicar anteriorment dues grans novel·les: The virgin suicides, el 1993, incomprensiblement no traduïda al català, i Middlesex, el 2002. S’entén que amb aquesta mitjana d’un llibre per dècada, The marriage plot sigui una novel·la molt esperada, per això no en donaré més detalls reveladors. Només diré que se situa als anys 80 i que els seus protagonistes llegeixen molt. Se citen títols, es discuteixen opinions d’autors i, curiosament, no és una novel·la pedant.

Com que jo també vaig estudiar literatura als anys 80, alguns d’aquests referents teòrics m’han fet pensar. Una estudiant feminista reivindica amb passió Julia Kristeva, una estructuralista que avui ja no està de moda –encara que Jordi Llovet en parli en el seu llibre sobre la universitat–. Un altre nom que causa sensació al campus és Jacques Derrida. Qui més apareix, no obstant, és Roland Barthes, i en concret el seu llibre sobre El discurs amorós...

Fa anys que no segueixo les novetats de la Teoria Literària, però des de fora fa la impressió que no ha canviat gaire, o que totes aquestes anàlisis tan saberudes i poc apassionades han quedat als marges de la literatura, ja bastant marginal per si mateixa. Potser Barthes és qui es manté més jove, i la prova és que Paidós acaba de reeditar El discurso amoroso. Ves per on, ara la novel·la d’ Eugenides podria ser ara la millor campanya de promoció per a Barthes.

Jordi Puntí, El Periódico, 14 de gener del 2012.
 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma