Missatges encreuats

Ja era hora que l'ofici de crucigramista fos  valorat com cal. No podíem preparar millor el centenari del gran Tísner, d'aquí a tretze dies. Primer va ser la notícia d'una troballa inesperada: un capítol inèdit d'El Petit Príncep en el qual Antoine de Saint-Exupéry feia aparèixer un crucigramista a la recerca d’una paraula de sis lletres. El reble ens arriba de Veneçuela. Com potser ja sabran, la setmana passada el crucigramista del diari veneçolà Últimas Noticias va ser acusat d'incloure a la reixa l'ordre d'assassinar el germà del president Chávez. Aital pedra la va llançar Miguel Ángel Pérez Pirela, director d'un programa de tele que es diu “Cayendo y Corriendo” (que son gerundios, podrien afegir, abans de tornar a carregar contra l'oposició). La graella conté al 8 de verticals el nom Adán, germà d'Hugo, just sota el mot Ráfagas i encreuat amb un clar Asesinen a 12 d'horitzontals. Per si de cas, el règim bolivarià ha interrogat el crucigramista Neptalí Segovia (qui vol pseudònims, amb un nom així!), el qual ha declarat “no tengo nada que ocultar”, una afirmació que en boca d'un crucigramista resulta francament contradictòria. 

Pérez Pirela va assegurar que el general De Gaulle feia servir la via crucigramista per enviar missatges a la Resistència. De fet, els nazis van prohibir la publicació de mots encreuats en la França ocupada. Però el precedent més clar de Neptalí Segovia seria Leonard Sidney Dawe, un professor de física que publicava els mots encreuats al Daily Telegraph. Scotland Yard hi va detectar, el maig de 1944, la presència reiterada de mots en clau del desembarcament de Normandia previst per a primers de juny: Utah, Omaha, Mulberry, Neptune, Overlord... Quan només faltaven 72 hores per a l’Hora H del Dia D el van citar a declarar, i es veu que tampoc no amagava res. Juan Bonilla s'hi devia inspirar quan va escriure Nadie conoce a nadie, aquella novel·la en la qual un crucigramista és forçat a introduir la paraula arlequines un dia de Setmana Santa a Sevilla per activar una mena de conxorxa.

Ho confesso: els crucigramistes sempre amaguem missatges secrets entre reixes, tot i que sovint sense saber-ho. Miro la que publico avui mateix, 15-M, i hi trobo alguns mots inquietants. Aprofitin per copiar si pensaven resoldre-la. A horitzontals destaquen mots com repte (1), rapareu (2) o pelo (4). Però sobretot, el duet sexe-orca (a horitzontals 10), de dubtosa interpretació. Si ja han arribat a alguna conclusió precipitada, esperin-se abans de llegir l'ordre clara que he inclòs al número 11 de  verticals: posposem

Aquest és un missatge per als criptògrafs del Departament d'Interior: avui no hi ha missatge secret.

Màrius Serra. Rum-rum a La Vanguardia, dimarts 15 de maig de 2012

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma