Taula reservada a l’Últim Sopar


Tierra Santa, parc temàtic catòlic a Argentina
Fa uns quants dies, el Grup de Periodistes Ramon Barnils va donar a conèixer l’Anuari Mèdia.cat, una publicació gratuïta que cada any vol fer inventari d’aquelles notícies que han passat desapercebudes per als mitjans de comunicació, o que com a mínim van merèixer massa poca atenció quan tocava. Els 15 exemples de “silenci mediàtic” del 2011, tal com en diuen ells, són una bona mostra del galimaties en què s’ha convertit la realitat per culpa de l’excés d’informació. Ens arriben notícies de tants llocs, tan diverses i tan ràpidament, que a vegades es perden les prioritats i allò que hauria de ser important acaba arraconat per vés a saber quines banalitats.

Tots els reportatges de l’anuari es fan llegir i, en més d’un cas, són peces que ajuden a entendre l’engranatge d’injustícies socials, incompetències i tractes de favor que ens envolten cada dia. Sobresurt, per exemple, l’informe de la ONG Setem que vincula 14 bancs espanyols amb empreses “que són totalment o en part fabricants d’armes”. O el càlcul segons el qual l’evasió tributària espanyola costa “a cada català 876 euros l’any”.

Una altra de les notícies que tot just treu el cap és la voluntat del Govern Balear de tirar endavant Tierra Santa, “el primer parc temàtic catòlic d’Europa”. Sembla una broma, oi? Doncs no. Ja fa temps que el Grupo Sigma, impulsor del parc, van presentar el projecte al govern balear: restaurants, un amfiteatre, una muralla, botigues, espais d’oci..., tot pensat perquè els turistes, tal com profetitza l’Anuari, puguin “assistir a l’Últim Sopar amb Jesús de Natzaret” o “passejar per l’arca de Noè”.

Quina fal·lera amb els parcs temàtics, els casinos i els centres d’oci.  Ja em diran quin interès pot tenir un parc dedicat al catolicisme, si no és per requalificar el sòl com Déu mana i trobar una excusa divina per construir encara més hotels. Potser és una coincidència, però d’ençà que el PP ha tornat al govern, rebroten els deliris de grandesa que demanen totxo i ciment. Com si ningú recordés el desastre econòmic que va significar el parc de Terra Mítica a Benidorm, finançat per Bancaja —ves per on— i la Generalitat Valenciana en temps d’Aznar.

Tal com van les coses, no em sorprendria que el motiu ocult per construir Tierra Santa fos la bona fe. Seria el lloc ideal perquè tots els estafadors, prevaricadors i  malversadors de fons públics, sovint tant de missa, hi anessin a expiar els pecats mentre fan veure que estan de vacances.

Jordi Puntí, El Periódico, 14 de maig del 2012.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma