Culpar-ne la ficció

D'entre les informacions que ens arriben de la massacre provocada pel tiroteig en un cinema prop de Denver, durant l'estrena de l'últim Batman (El Caballero Oscuro: La leyenda renace), destaca un detall macabre. L'agressor va triar obrir foc a mitja pel·lícula, des d'una porta d'emergència, aprofitant unes seqüències violentes. Al principi, els trets es van confondre amb la banda sonora de la pel·lícula. Quan la innocuïtat de les armes de la ficció va donar pas als estralls provocats per l'escopeta, el rifle i la pistola que brandava l'agressor, els aterrits espectadors van poder-lo entreveure rere una màscara de gas idèntica a la que llueix un dels dolents de la pel·li. Però a la sala hi havia moltíssims espectadors més que assistien a l'estrena disfressats de personatges de la sèrie, de manera que l'angoixa de viure entre la realitat i la ficció devia arribar a atènyer quotes insuportables. 

Dilluns es presentaran formalment els càrrecs contra el presumpte homicida, James Holmes. La possible petició de pena de mort contra ell segurament reavivarà dos dels debats recurrents als Estats Units: la idoneïtat de la pena de mort en segons quins casos i la possessió indiscriminada d'armes. Abans, però, ja han sorgit dues qüestions menors. D'una banda, els propietaris del cinema han insinuat que potser l'enderrocaran, perquè ningú no voldrà tornar a un lloc on han succeït uns fets tan terribles i el cinema viu del públic. Potser se'n desdiran, però la primera reacció ha estat aquesta. Les desgràcies intimiden, esclar, però no puc evitar comparar aquesta reacció en calent amb la que va tenir l'empresa d'Hipercor després del terrible atemptat d'ETA d'ara fa 25 anys. Un centre comercial viu del públic igual com un cinema. Recordo que durant molt de temps havies d'obrir el capó per entrar-hi amb el cotxe, però la clientela més o menys habitual mai no hi vam deixar d'anar.

El segon detall menor és la petició formal de l'editorial DC Comics de posposar la venda de l'episodi número 3, Batman, Incorporated, fins a finals d'agost, tot i que ja ha estat distribuït a molts punts de venda. Segons la nota de l'editorial el contingut d'aquest còmic en concret podria ser considerat massa delicat després de la massacre. L'il·lustrador, Chris Burnham, va escriure al seu Twitter que algunes imatges del còmic “podrien semblar totalment inapropiades en relació als assassinats”. Deuen ser-ho molt, perquè d'altres números de la sèrie no han estat ajornats, inclòs el Batman: The Dark Knight de la pel·lícula, però la idea de retenir-los un mes és només un intent d'evitar una publicitat negativa de manera burda i absurda. Tan absurda com quan es criminalitzava els jugadors de rol després del malanomenat crim del rol. Acabaran prohibint els escacs perquè s'hi poden matar cavalls, dames i reis.

Màrius Serra. La Vanguardia. Columna a Cultura del dissabte 28 de juliol de 2012

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma