Mares i filles

Els atzars editorials han fet coincidir a les llibreries angleses —i aviat a les d’aquí— dos títols molt recomanables i que resulten estranyament semblants, com a mínim pel que fa al punt de partida narratiu. Es tracta de Why be happy when you could be normal? de Jeanette Winterson (en castellà a Lumen) i Are you my mother?, la novel·la gràfica d’Alison Bechdel. En tots dos casos estem davant un exercici autobiogràfic, en què l’autora és qüestiona l’existència a través de la figura d’una mare dominant i amb el rerefons més o menys conflictiu de la seva sexualitat: Winterson i Bechdel són lesbianes.

Winterson vanéixer el 1959; Bechdel el 1960. Una i altra coincideixen també en la desinhibició de convertir la seva biografia en matèria literària Al seu primer llibre —Oranges are not the only fruit (1985)—, Winterson novel·lava la seva infantesa i adolescència de nena adoptada per una família molt religiosa a l’Anglaterra industrial dels anys seixanta, així com la rebel·lia i el despertar d’una sexualitat que no era tolerada per la moral familiar. A Fun Home, primer llibre també de Bechdel, el protagonista era el seu pare, que es va suïcidar quan ella era adolescent, mig any després d’haver admès davant la família el secret de tota una vida: que era gai.

Més enllà d’aquesta necessitat compartida de situar-se al centre del que escriuen, el fons de tots dos llibres és molt diferent. La mare de Jeanette Winterson, ja morta, era un esperit indomable, llunàtic, cruel, dickensià, que va criar la seva filla en unes condicions que deixen el lector bocabadat. Som a l’Anglaterra industrial dels 60, però podríem ser als anys 30, i la mare viu obstinada per la religió. A casa seva els llibres estaven prohibits, excepte la Bíblia. Quan volia renyar la seva filla, encara ben petita, li deia: “El dimoni ens va portar al bressol equivocat”, per ressaltar l’error d’haver-la adoptat. Winterson converteix tot aquell dolor en un llibre divertit i alhora punyent, sobretot a la primera part. Després la història avança cap al terreny de l’autoajuda i perd força.

La mare d’Alison Bechdel és una altra cosa. Té estudis, escriu articles i de jove va fer carrera d’actriu. Sovint és condescendent amb la seva filla, o la tracta amb massa fredor. Per acostar-s’hi, Bechdel reviu alguns episodis de la infància i adolescència amb la seva mare i els analitza en clau psicològica, ajudant-se de referents com Virginia Woolf o el psiquiatre Donald Winnicott. Amb aquest enfocament, Are you my mother? es converteix en el primer còmic que és alhora un assaig literari, o una novel·la metaliterària.

Winterson i Bechdel. Cadascuna a la seva manera, exploren l’origen d’una vocació literària que al final les ha alliberat. Potser per això tots dos llibres porten un interrogant al títol.

Jordi Puntí, El Periódico, 21 de juliol del 2012.

Comentaris

  1. Jordi, coincideixo amb tu que la segona part del llibre de la Winterson cau i no té la força -en alguns moments, magnètica- de la primera.

    Saps si el còmic de l'Alison Bechdel està traduït al castellà o al català? "Hasta" per saber-ho (i per acabar amb un interrogant, com a "bona" lesbiana...).

    Gràcies! Salut i bones lectures!

    SU

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma