Superman: la biografia

Els amants dels còmics de superherois estan d’enhorabona: s’ha publicat als Estats Units una mena de biografia de Superman —“la història d’alta volada de l’heroi més resistent d’Amèrica” diu el subtítol— i cal esperar que la temporada vinent algun editor la faci traduir. De públic n’hi ha, això segur, i més ara que Clark Kent i el seu doble secret està a punt de celebrar els 75 anys de vida. Més que una biografia, el periodista Larry Tye ha fet la reconstrucció minuciosa del mite, d’ençà que va sorgir de la ment d’un noi fins que es va convertir en un referent mundial i un negoci de bilions de dòlars.

La part més apassionant de la història és l’origen de Superman, no pas al planeta Krypton, sinó en una casa de Cleveland, on un adolescent que es deia Jerry Siegel es va imaginar un noi amb superpoders i no va parar fins que va trobar Joe Shuster, un dibuixant que el representés tal com ell el veia. El llibre de Larry Tye és ple de descripcions, anècdotes i detalls reveladors. Així és com sabem que Jerry Siegel era un nen jueu, fill d’un sastre emigrat de Lituània, i que els altres nens de l’escola sempre el maltractaven. ni tan sols la Lois, la nena de classe que li agradava més, el defensava davant els abusos. De nit, al llit, abans d’anar a dormir, Jerry s’imaginava que tenia el poder de volar i fugia d’aquell racó de món tan inhòspit.

El primer heroi que va perfilar era un dolent, un monstre per l’estil de Frankenstein, però llavors es va adonar quen els dolents sempre acaben malament. Després va decidir que el faria bo i combatria el crim, potser perquè el seu pare havia mort d’un atac de cor mentre era víctima d’un robatori. De mica en mica, ell i Joe van donar forma a la figura de Superman, feien historietes que imprimien per a si mateixos (una mena de fanzines de l’època), fins que el 1938 se’n va editar el primer tebeu de debò i ells dos van vendre’s el personatge a Detective Comics. Per 130 dòlars. L’operació va ser mísera, vista amb la perspectiva dels anys i els diners, però Superman ja no va perdre mai la identitat i el caràcter inicials que li havien donat ells.

La biografia de Superman, tal com l’explica Larry Tye, té punts de contacte amb Les extraordinàries aventures de Kavalier & Klay, la novel·la de Michael Chabon. En aquest cas l’heroi es diu l’Escapista i està basat en el Capità Amèrica. Kavalier i Klay també tenen un aire de Jerry Siegel i Joe Shuster, només que no es malvenen la seva invenció. És la mateixa època, als anys trenta, amb el rerefons de l’ascens de Hitler i l’amenaça de l’antisemitisme. Mentre no es tradueixi la biografia de Superman, doncs, el de Chabon continua sent un gran relat sobre l’albada dels superherois.

Jordi Puntí, El Periódico, 14 de juliol del 2012. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma