Detalls d’una posta de sol

¿Se’n recorden de quan una posta de sol era una imatge tronada i queca? No fa pas gaires anys d’això. Sovint es feia servir en publicitat com un recurs per resumir la bellesa natural, perfecta i assequible per a tothom, però amb el temps es va buidar de sentit i es va convertir en un tòpic romanticot. Uns nuvis acabats de casar, per exemple, si al darrere hi tenien una posta de sol, semblaven més feliços. El catolicisme també va ajudar a transformar les postes de sol en un recurs kitsch. Penso en aquells pòsters que hi havia a l’entrada de les esglésies de barri: una sol roent que es ponia a l’horitzó, una platja deserta, un cel blau tenyit de melangia, i a sota unes paraules com ara: “Estimeu-vos els uns als altres tal com jo us he estimat”.

Tot i la mala fama, aquests dies hi ha milions de persones que estan de vacances i en un moment o altre faran una foto del sol al capvespre, quan s’amagui rere una muntanya, al mar, enfonsant-se a la sorra del desert o caient sobre un poblet de l’Empordà. Després, per descomptat, la posaran com a fons de pantalla a l’ordinador i la penjaran a les xarxes socials. Serà l’emblema de les seves vacances d’estiu.

Aquesta revifada sense complexos de les postes de sol es deu sobretot a dues raons. La primera és la proliferació de mòbils i càmeres digitals, que et permeten improvisar una bona foto sense ni adonar-te’n. La mateixa màquina calcula els paràmetres ideals i després fa tantes fotos com vulguis, perquè triïs la millor. Hi ha postes de sol que són més atractives a la foto que al natural. La segona raó potser és menys òbvia: l’escalfament global, el canvi climàtic. Segons alguns científics, la reducció de la capa d’ozó i l’augment històric de temperatures es reflecteix en la llum solar, que pren tonalitats més fortes i crea postes de sol d’una intensitat tecnicolor. Mentre arruïnem el medi ambient, ens hem convertit tots en uns paparazzi: el que cal fer per aconseguir una bona foto!

Jordi Puntí, El Periódico, 13 d’agost del 2012.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma