¿Madrid 2020?

Després de la clausura dels Jocs Olímpics de Londres, els britànics es pregunten si han sigut un èxit econòmic i social per a la ciutat, i sobretot si ho seran en el futur. Els optimistes s’afanyen a dir que sí, que els Jocs han creat llocs de treball i els útims mesos el nombre d’aturats ha baixat, tot i la crisi general. En canvi, els realistes (no cal dir-ne pessimistes) es queixen que la transformació urbanística de barris populars com el de Hackney, per exemple, han servit per revalorar l’habitatge, però a mitjà termini molts dels veïns hauran de marxar per la pressió dels lloguers. També recorden que les mesures de seguretat i la baixada de turistes han provocat una reducció dràstica de les vendes al centre de Londres. Uns amics que corrien per la ciutat aquells dies m’explicaven que s’hi estava més ample que mai.

La influència d’uns Jocs en una ciutat es nota sobretot amb el pas del temps. A Barcelona, l’impuls positiu del 92 van dilatar-se uns quants anys i la ciutat va guanyar en infraestructures i en una difusió global de les seves virtuts. Ara bé, amb la perspectiva de dues dècades, podem dir que també va provocar dos factors negatius: d’una banda l’exaltació del turisme com a mitjà de vida, que ha desnaturalitzat la ciutat i l’ha convertit en un parc temàtic; de l’altra, l’alerta del govern de Madrid, amb Aznar al capdavant, que van iniciar una política de no invertir a Catalunya que contrarestés aquest impuls positiu. Només cal recordar el via crucis que es va viure per portar l’AVE a Barcelona.

La injecció de diners que arriba amb uns Jocs és temptadora, però sempre té una doble cara. Fa poc la BBC va emetre un reportatge sobre l’estat lamentable d’algunes instal·lacions dels Jocs d’Atenes al 2004: les noves ruïnes de Grècia, en deien, mentre ensenyaven les parets escrostonades, els seients rebentats, les males herbes, els grafitis... Incansables, aquests dies els promotors de la candidatura de Madrid 2020, amb l’alcaldessa Ana Botella al capdavant, han fet campanya dient i repetint que els Jocs de Londres són el seu model. Tal com van les coses, però, potser els convindria més mirar cap a Atenes i tancar definitivament la paradeta.

Jordi Puntí, El Periódico, 20 d’agost del 2012.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma