Ventuno e mezzo

No s'entén que el sector cultural estigui tan preocupat per la pujada de l'IVA que s'aplica des d'avui. De fet, tot seran avantatges. D'entrada, hauríem de fregar-nos les mans pel previsible esclat del cinema català que es produirà a Londres aquest octubre. Si l'any passat, la 55ª edició del BFI London Film Festival va incloure 8 títols de producció catalana en la seva programació, és d'esperar que en la 56ª aquest nombre es vegi incrementat de manera proporcional a la pujada de l'IVA. És a dir, que l'exigent públic del prestigiós certamen londinenc podrà degustar 21 títols de producció catalana. Segur que els innombrables programes culturals del nostre panorama televisiu, encapçalats pel gran Josep Cuní, se'n faran ressò. No de bades a partir d'aquest dilluns el programa 8 al dia passarà a dir-se 21 al dia, en el marc del pla de creixement propiciat per l'increment de l'IVA que ha de portar la televisió privada de Catalunya a fer el salt de 8tv a 21tv. Durant aquesta temporada, 21 al dia i els nombrosos programes culturals dels canals TV21, Canal 21, 3/21 i Esports 21, es faran ressò de tot un seguit de fenòmens culturals de primera magnitud que revolucionaran d'una manera inèdita el malmés panorama cultural.  
 
En l'àmbit teatral destaca una obra clàssica d'intriga, Huit femmes,
de Robert Thomas, estrenada a París ara fa mig segle i adaptada amb èxit al cinema recentment per François Ozon. Per Nadal mor l'amo d'una mansió i veiem que les vuit dones de la casa (dona, filles, cunyada, germana, sogra i criades) tenien motius per pelar-lo. En l'adaptació de Jordi Galceran l'autor d'El mètode Grönholm aconsegueix, en una insòlita mostra de virtuosisme, elevar el nombre de sospitoses fins a 21, amb el subsegüent descens de l'índex d'atur entre el col·lectiu d'actrius. També en l'àmbit musical la pujada de l'IVA comportarà indiscutibles beneficis, tal com ho demostra l'estrena, en el concert de la Mercè que farà Roger Mas amb la Cobla Sant Jordi Ciutat de Barcelona, d'una versió estesa de la cançó clàssica “X pometes té el pomer” en la qual x=21. Els consumidors compulsius de sèries també obtindran la seva recompensa. El mític columnista del diari Sacramento Register</CF> Tom Bardford i la seva família que a finals dels setanta van protagonitzar Eight is enough</CF> (a TVE  Con ocho basta) tornen en una segona etapa titulada Eight was not enough en la qual la família creix fins gairebé triplicar-se. Paral·lelament, els amants de les sèries llatines podran degustar nous episodis de la mexicana El chavo del 8, que s'emetrà a les 21 hores.

Lamentablement, el sector editorial no es podrà afegir a la festa, atès que ha quedat exclòs d'aquesta trepidant pujada de l'IVA que avui celebrem. És per això que la recerca d'un joc d'escacs llegendari que va pertànyer a Carlemany, novel·lada per Katherine Neville, no ha pogut evolucionar i avui es continua venent com The Eigth, a menys que sigui en versió e-book, esclar.

Màrius Serra. La Vanguardia. Columna a Cultura, 1 de setembre de 2012

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma