Que tingui un bon 1-O

Dies enrere, Artur Mas va convocar eleccions anticipades per al 25 de novembre. Gairebé des del primer minut, la data assenyalada va convertir-se en el 25-N. La decisió de Mas arribava sobretot després del que havia passat a la manifestació de l’11-S i del que no havia passat a la trobada amb Rajoy del 20-S. Cal no confondre, per cert, l’11-S recent amb els altres dos 11-S que coneixíem fins avui: l’onze de setembre més general, que és la Diada, i l’11-S dels atacs terroristes a les Torres Bessones, que els nord-americans anomenen 9/11.

L’anunci d’Artur Mas es va produir el mateix dia, pràcticament a la mateixa hora, en què una multitud de persones es manifestava a Madrid i, en un nombre molt més discret, a Barcelona. Els havia convocat el moviment 25-S i, tal com va passar aquí durant les vagues generals del 29-M i del 26-S (aquesta del 2010), les càrregues policials van ser especialment acarnissades. Per això després el 25-S va proposar concentracions pacífiques per al 26-S (l’endemà). L’actitud desafiadora, amb agents de paisà infiltrats entre els manifestants, recordava moltíssim les intervencions contra el moviment 15-M, altrament coneguts com Indignats —la M és de maig, no de març—. El 15-M, per cert, també va participar en les convocatòries del 19-J, contra el pacte per l’euro, i del 15-O, la mobilització mundial convocada per Occupy Wall Street.

Les eleccions catalanes del 25-N arribaran un any després que Rajoy guanyés les d’Espanya el 20-N, una data que curiosament sempre havia representat la mort de Franco... Però m’aturo aquí. ¿D’on ve aquesta fal·lera per reduir-ho tot a un número i una lletra? M’imagino que és cosa dels missatges de mòbil, de l’espai limitat de Twitter, dels titulars de diari, però arribarà un dia que no ens entendrem. El G-7 es reunirà el 7-G, per exemple, els sanfermines es diran els 7-J i el Nadal es convertirà en el 25-D, fum, fum, fum. El dia que això passi, els humans ens haurem convertit definitivament en els éssers més carallots de la galàxia. Que tinguin un bon 1-O.

Jordi Puntí, El Periódico, 1 d’octubre del 2012.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma