Mèrvels?

El català de Menorca té una riquesa excepcional. Hi conflueixen la història, la insularitat i un tarannà lingüísticament creatiu. Dissabte passat, a Ferreries, vaig espipollar uns quants mots menorquins en el marc de la Fira del Llibre en Català, davant d’un públic molt ben predisposat a xalar amb la llengua. La varietat lingüística menorquina donaria per a una llarga sèrie d’articles com els que publicava el desaparegut Pere Melis sota un títol presidit pel verb espipollar (prendre petites porcions d'una cosa). Però val la pena posar el focus en alguns anglicismes que han perviscut en menorquí des de la dominació anglesa del segle XVIII. Potser el més conegut és xoc (chalk) per designar el guix d’escriure a la pissarra, però n’hi ha d’altres més o menys vius, com ara boinder (bow window, finestra d’arc), moc (mug, gerra), bótil (bottle, ampolla), un ull blèc (black, negre) xumeca (shoe-maker, sabater), fer un trinqui (drink, fer un beure) o estic (stick, bastó). El que trobo més meravellós és mèrvels (o mèrvils). Prové de l’anglès marbles i designa l’infantil joc de les bales. Els ciutadellencs, però, també en fan un ús genital. No els agrada que els toquin els mèrvils, tal com ara els passa als seus veïns maonesos amb l’esguerro del Maó-Mahón.

Màrius Serra. El Punt-Avui. Motacions al Suplement Cultura 9/11/2012

Comentaris

  1. Màrius, molt bona entrada!!! Es menorquins sempre bravejam d'aquesta riquesa que anomenes, i ens encanta que ens ho reconeguin.

    Dues cosetes però... bòtil ha estat més que discutit com a anglicisme, essent a dia d'avui acceptat que el seu orígen no és tal, per evident que pugui semblar. Joan Francesc López Casasnoves ho explica aquí (11:15) http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=23243

    D'altra banda, a Ciutadella no deim mèrvils, sinó mèrvols. També ho deim d'algú que "va gat", duu un bon mèrvol!!!

    Moltes gràcies per l'article, i per visitar s'illa més polida de totes :)


    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma