dimarts, 8 de gener de 2013

Els porcs i el colesterol

El divendres un grup de científics de la Universitat d'Aarhus, a Dinamarca, va publicar un article a la revista Science Translational Medicine sobre els seus darrers treballs. Els investigadors han dissenyat un model experimental d'hipercolesterolèmia aplicat als animals i en publiquen els resultats dels primers experiments. La idea, com passa en tantes investigacions mèdiques, és que els models animals permetin ajudar a desenvolupar noves teràpies per als humans. Concretament per a malalties del cor relacionades amb aquest element estrella de tants anuncis alimentaris que és el colesterol. La novetat de l'experiment són els animals. Lluny de conformar-se amb fer servir els clàssics ratolins de laboratori, que desperten en la libido gastronòmica dels carnívors un fervor similar al tofu, els científics d'Aarhus fan passar per l'adreçador un grup de porcs. Porcs transgènics de Yucatán. No tenim dades concretes sobre la vida privada d'aquests conillets d'índies porcins, però una foto ens els mostra ufanosos com els que s'enfronten cada any a la matança. Aquells cossos serrans dels quals sortiran un bé de déu de fuets, pernils, xoriços o xolissos, espetecs o petadors, somalles, secallones, llangonisses, sobrassades, bulls, bisbes o paltrucs, lloms empapussats, mortadel·les, xistorres, llonganissetes o botifarres de tota mena (blanques, negres, del perol, dolces), botifarrons negres, baldanes d'arròs o de ceba i tantes altres varietats meravelloses que ens ofereix el porc per augmentar el nostre colesterol. És a dir, que els estudis encapçalats per Rozh Al-Mashhadi podrien passar a la història com el primer cas de revenja dietètica. Resulta que els porcs poden tenir els mateixos problemes de colesterol que ens provoquen als seus devoradors. Quina imatge: un grup de porcs amb hipercolesterolèmia! Alguna universitat catalana (Vic?) podria investigar com van d'àcid úric, també. La justícia poètica potser permetria que algun porc fos el primer coix de pota negra per culpa dels maleïts cristalls d'àcid úric. I què me'n diuen del marisc? No estaria bé que als llamàntols se'ls inflessin, ni que fos només una mica, les pinces?

Si els excessos d'aquestes últimes setmanes no els ho impedeixen, el divendres 11 i el dissabte 12 podrien participar en la Primera Marató de Donants de Sang 2.0. Si els intimida això del 2 i el 0, acostin-se a les Cotxeres del Palau Robert o a les dependències de la Diputació de Barcelona. Si són dels que no es deixen intimidar pel món digital, visitin el web www.donarsang.gencat.cat o els perfils @donarsang de Twitter o Facebook. Ajudaran algú i, després de l'extracció, els donaran un entrepà. De pernil o embotit, espero.

Màrius Serra. La Vanguardia. Rum-rum 8/1/13

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Entradas populares

Compartir