Voteu per la balena Nabí!

Una de les peces més espectaculars que els amants de la zoologia poden admirar a Barcelona és l’esquelet de balena que hi ha al Museu Blau del Fòrum. L’estructura de l’animal, que fa gairebé 20 metres de llarg, prové d’un exemplar que va encallar-se a Llançà el juny de 1862. Durant molts anys —del 1925 al 2010— el van exhibir al Museu de Ciències Naturals, a la Ciutadella, i ara amb el canvi d’escenari el Museu ha decidit que la balena ha de tenir un nom propi. És el signe dels temps: si vols ser famós i sortir a Facebook t’has de dir d’alguna manera, encara que només siguis un puzle d’ossos enormes.

Per donar-li més publicitat, fa un mes el Museu va muntar un concurs per triar-li nom. S’hi van presentar 849 propostes i un “jurat expert” va escollir deu finalistes. Aquests dies, i fins a finals de mes, tothom que vulgui pot entrar a la pàgina web (concurs.museuciencies.cat) i votar el nom que li agradi més. Fa uns dies jo ja vaig exercir el meu dret, però les votacions van per un camí insensat i em veig obligat a fer campanya per al meu candidat.

Avui dissabte al migdia, el primer lloc era per a Deciana, nom romà de Llançà, bonic però massa rebuscat. La segona opció més votada era Brava, “perquè va ser descoberta a la Costa Brava”, però és evident que els turistes ho veurien com un homenatge a les patates braves. La tercera posició era per a Ictínia, en referència al submarí de Monturiol, però més aviat sembla un nom de medicament, i després venien dos diminutius, ridículs per designar la còrpora d’una balena: Ceti (de cetaci) i Melvi (de Melville, el pare de Moby Dick!).

¿Quina és la balena amb més tradició a Catalunya? Segurament és la Balena Alegre, la que dóna nom al càmping de Sant Pere Pescador i abans també a Castelldefels. Però després ja vindria la bèstia bíblica que es va empassar el profeta Jonàs, i que Josep Carner va convocar al poema Nabí. La lluita de vots és èpica com una tempesta a alta mar, però jo els demano un últim esforç als lectors de poesia: carnerians del món, voteu per la balena Nabí!

Jordi Puntí, El Periódico, 19 de gener del 2013.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma