Diners caiguts del cel

 Un periodista del digital e-Notícies s’ha endinsat en aquest laberint de xifres i lletres que és el Diari Oficial de la Generalitat i n’ha tornat a sortir amb una informació fabulosa: Xavier Bru de Sala cobrarà 123.000 euros com a comissari de l’Any Espriu. IVA inclòs. En concret, el DOGC diu que els diners són en concepte dels “treballs de comissariat per a l’organització i el desenvolupament dels actes commemoratius del centenari del naixement de Salvador Espriu que es desenvoluparà durant l’any 2013”.

A banda de la redacció lamentable de l’enunciat oficial —amb aquest desenvolupament que es desenvoluparà i la falta de concordança entre subjecte i verb—, salta a la vista que la quantitat és desproporcionada. Fa mesos que l’augment de l’IVA i les retallades en els pressupostos de cultura fuetegen el sector. Cada setmana veiem sales de teatre que tanquen, festivals de música reduïts o suspesos, llibreries que abaixen la persiana, museus que redueixen les exposicions, etcètera. La situació es tan greu que el mateix conseller de Cultura, Ferran Mascarell, va presentar fa un mes un “pla de xoc” i un “pla estratègic” per reactivar el sector cultural i apuntalar-lo en el futur. En aquest panorama eixut, doncs, és una contradicció flagrant que l’Any Espriu tingui un pressupost d’entre un milió i un milió i mig d’euros, segons els organitzadors, i la feina de Bru de Sala ja se’n mengi prop d’un 10 per cent.

Algú dirà que Bru de Sala no en té cap culpa, que la responsabilitat es de la conselleria de Cultura si creu que es mereix aquest sou i li paga. No ho sé. Potser som tots una mica maldestres i banals i encara no hem entès que, de fet, Bru de Sala és un pioner, un precursor. Que ara comença una edat d’or de la cultura catalana, en què constantment plouran penics del cel de les subvencions. Fa uns mesos, el mateix Bru de Sala marcava la línia en un dels seus articles en aquest diari que es deia “Més cultura, més societat”. Després de les eleccions del 25-N, demanava que el nou govern respectés la Conselleria de Cultura, i acabava: “Respectar-ne l’autonomia, donar-li ales, impuls, alè. Escoltar-la”. Ara que sé això de lAny Espriu, em sembla que l’entenc millor.

Jordi Puntí, El Periódico, 11 de març del 2013. La fotografia és d'El Temps.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma