App i Cultura

Quan la tele analògica va deixar pas a la digital els seus promotors es van omplir la boca d’interactivitat. El comandament a distància, pronosticaven, es transformaria en un teclat que permetria la intervenció de l'espectador. Del push passaríem al pull, veure la tele equivaldria a participar-hi i la programació es diversificaria. Mentida. La TDT és com l'analògica amb perill de pixel·lació. El comandament només serveix per fer zàping i de diversificació no cal ni que en parlem. Més que la interactivitat, la TDT ha fomentat la interpassivitat, exemplificada en les rodes de premsa plasmàtiques de Rajoy. Però en canvi als salons de les cases han aparegut uns teclats alternatius que van en la línia de la interacció. Cada cop hi ha més gent que mira la tele amb una pantalla tàctil sota els capcirons dels dits per comentar el que veuen a la pantalla de plasma. Alguns debats, gales o competicions esportives només són digeribles combinats amb els comentaris a Twitter. El món paral·lel a la tele ara pot ser immediat, i aquesta evidència torna a posar en primer pla la famosa interactivitat.
Aquesta setmana TVE ha estrenat un concurs lingüístic amb una App que permet jugar a les tauletes en les mateixes condicions que els concursants. S'anomena Letris, el presenta Carlos Latre (anagrama de Letra) i és un Tetris lletrat que explora amb intel·ligència les habilitats lingüístiques. En fonamentar el repte final en un mot de sis lletres està un graó per sobre del nivell de dificultat d'aquell Lingo que feia Ramoncín a Tele 5 i un graó per sota del gran repte final de El Gran Dictat que condueix Òscar Dalmau a TV3. La llengua és un dels pocs àmbits de la cultura curricular que conquereix espais de privilegi a la televisió. En una llista (incompleta) dels bons concursos basats en les llengües catalana o castellana hi hauria noms com Elisenda Roca i Octavio Iglesias (Cifras y letras, Xifres i lletres), Silvia Jato, Constantino Romero i Jaime Cantizano (Pasapalabra), Lluís Gavaldà (Picalletres) o Espartac Peran i Roger de Gràcia (Bocamoll). L'esclat planetari d'aplicacions com Apalabrados o Mezcladitos ha obert un nou camí. El Gran Dictat ha estat pioner en oferir una App solvent que permet entrenar-se i xalar amb les proves que Dalmau proposa. Ara Letris va un pas més enllà i ofereix la possibilitat de la simultaneïtat. Aquesta primera setmana desenes de milers de telespectadors han pogut jugar-hi com si fossin al plató. Un camí que caldrà explorar.

Ara bé, totes les exploracions comporten algun disbarat. Dimecres, Paramount Channel va emetre la pel·lícula Tapas, de Jose Corbacho i Juan Cruz. El canal va convidar els espectadors a interaccionar amb els directors, tal com se sol fer per les xarxes socials, i els comentaris van aparèixer subtitulats durant l'emissió de la pel·li. La propera vegada podrien demanar missatges de veu per Whatsapp i substituir la banda sonora.

Màrius Serra. La Vanguardia. Cultura. 25/5/13

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma