Sant Gabriel de les Pistoles

 L’atemptat a la marató de Boston, ara fa dues setmanes, ha revifat als Estats Units el debat sobre el control de les armes. De fet, amb l’actualitat diària pel que fa a successos, robatoris i tiroteigs, n’hi hauria prou per mantenir viva la discussió, però només són les notícies a gran escala, amb moltes víctimes, les que el retornen a l’esfera pública. En el cas de Boston, a més, l’atemptat ha coincidit amb el rebuig del Senat, encara no fa una setmana, a les mesures proposades per Obama per restringir l’accés a les armes.

Tampoc és que la reforma fos gaire agosarada. Una de les propostes principals era que les persones que vulguin comprar armes per internet hagin de verificar que no tenen antecedents judicials ni psiquiàtrics, però ni així. La majoria de senadors que van votar en contra de més control eren republicans, però també n’hi havia uns quants de demòcrates. Emprenyat, Obama va retreure’ls a tots que s’haguessin deixat influir pels lobbies de les armes, tipus Associació Nacional del Rifle, uns senyors que, ves per on, els ajuden econòmicament durant les campanyes electorals.

Des de la votació funesta, els senadors que van tombar la reforma han rebut moltes crítiques als mitjans i al carrer, a vegades amb una agressivitat que Dolores de Cospedal qualificaria de feixista. En el fons, però, és només una reacció airada davant l’actitud gremial i gens compromesa amb els seus electors. Mentrestant, els arguments dels defensors de les armes solen apel·lar a la Constitució i la llibertat individual, sobretot en entorns rurals, però no s’adonen que són víctimes d’una visió romàntica, com si encara visquessin al far west. La prova n’és Sant Gabriel Possenti. Des de fa anys, les associacions en defensa de les armes demanen al Vaticà que accepti aquest sant com a patró dels Pistolers. La llegenda diu que al segle XIX, en un poble d’Itàlia, aquest jove va disparar contra un llangardaix que li tallava el pas en un camí i el va matar. De retop, el so del seu tret va foragitar un grup de malvats que atemoria tot un poble. Santa innocència.


Jordi Puntí, El Periódico, 29 dabril del 2013.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma