El català i una olla a pressió

 Ara fa unes quantes setmanes, a Oregon, EUA, un senyor que es diu Leonard Burdek es va presentar a una oficina pública amb una olla a pressió i va avisar els empleats de les seves intencions: volia fer explotar el rètol de fora l’edifici perquè hi havia una falta d’ortografia. En lloc de dir-hi “and” hi deia “an” i la frase no s’entenia. Els empleats van córrer a avisar la policia i, quan van detenir en Burdek, va comprovar que l’olla a pressió estava buida. Tot era una (bona) estratègia per cridar l’atenció sobre el fet que un organisme públic faci faltes d’ortografia impunement. 

La història del fals terrorista ortogràfic m’ha tornat a la memòria, instintivament, després de l’embolic amb els exàmens de selectivitat d’aquesta setmana. D’una banda hi ha l’error en les formulacions de matemàtiques, que els responsables de la selectivitat van provar de justificar amb aquella vella fórmula que fer-se lorni i evitar responsabilitats: “errors tipogràfics d’impremta”. Com si la impremta fos humana i pogués cometre errors. De l’altra hi ha la baixada de nivell en les proves d’expressió escrita de català. La consellera d’Educació Irene Rigau també ha provat de justificar-la dient que aquesta any les proves eren més difícils, però és una mala resposta perquè deixa entendre que abans els estudiants treien més bona nota perquè els exàmens eren més fàcils, no pas perquè tinguessin més nivell.

 Aquí a Catalunya el senyor d’Oregon no guanyaria per olles a pressió. Fa anys que hi ha instal·lada entre nosaltres una impostura sobre la llengua. Es parla de defensar la dignitat, però constantment veiem rètols de botigues, anuncis i senyals de caràcter públic amb faltes. Ens queixem —amb raó— de les lleis contra el català a les escoles que impulsa el ministre Wert, però alhora hi ha molts catalans, sobretot entre els més joves, que ja han crescut escolaritzats en català, que no senten cap vergonya quan es tracta d’escriure fent faltes. I amb el català oral encara és pitjor. Ho veiem cada dia, a les xarxes socials, al carrer, a la televisió. Més d’un professor d’institut m’ha comentat que, si haguessin de comptar les faltes d’ortografia als exàmens, aprovarien quatre gats. L’olla a pressió està buida.

Jordi Puntí, El Periódico, 17 de juny del 2013.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma