El Born, Centre ComercialA mesura que s’acosta l’Onze de Setembre i es van coneixent els detalls del Tricentenari de 1714, amb l’esperada inauguració del Born Centre Cultural, també són més evidents les intencions de l’ajuntament de Barcelona. Fa anys que els veïns del Born veiem com avancen les obres al mercat i en la urbanització de la zona, però des de fa uns dies, inevitablement, també ens adonem dels canvis més subtils que es produiran, que ja s’estan produint, i no sembla pas que vagin a favor de l’esperit urbà del barri ni dels veïns.
Mentre cal esperar que el nou centre doni un impuls cultural a la zona, més enllà de funcionar com a urna per embellir un discurs ideològic, els canvis que ja són visibles permeten intuir que l’entorn del Born serà sobretot un gran centre comercial a l’aire lliure. La recent aprovació del Pla d’Usos 2013 a l’ajuntament, amb els vots del PP i CiU, s’ha presentat com una modificació del Pla del 2010 que aleshores va impulsar la regidora de Ciutat Vella, Itziar González-Virós. En realitat, però, el nom és només una disfressa de xai per devorar el territori i mercantilitzar encara més una zona que ja està saturada d’àrees comercials i turístiques.
El nou pla està fet per incentivar la inversió a Ciutat Vella, sense tenir en compte la voluntat dels veïns, i amb l’excusa de la crisi facilita que l’espai públic tingui usos privats --com ara les terrasses--, autoritza nous establiments de restauració i permet la instal·lació de nous hotels a la franja perimetral de Ciutat Vella. La transformació del Born, ves per on, arriba en el moment just per a aquestes noves normatives i, de fet, més d’un restaurant ja ha iniciat reformes preveient que aviat podran ampliar el nombre de taules a la terrassa.
El març d’aquest any, quan l’ajuntament va presentar el final de les obres que convertiran l’entorn en un “espai de vianants”, les imatges simulades per ordinador mostraven uns grans espais per on unes figures blanques passejaven o seien en bancs. S’hi van oblidar els músics ambulants, els venedors de roses, els pixaners furtius, els borratxos que vomiten...
“La pavimentació que es col·locarà en aquest entorn s’ha concebut com una catifa [sic] al voltant de l’edifici del mercat”, deia el text informatiu de l’ajuntament. Com que s’eliminen les voreres i gairebé tot el trànsit, és obvi que aquests espais amplis atrauran un altre ús que tampoc sortia a les imatges simulades. Només cal veure el que ha passat al passatge Mercantil, un dels primers trams enllestits: poc després que el nou paviment estigués a punt, amb unes llambordes planes d’imitació, els dos restaurants que hi ha al passatge van ampliar el nombre de taules a la terrassa, ocupant la meitat del carrer.
La nova ordenació també maltracta el Passeig Picasso. En diversos punts el paviment que hi acaben de posar és tan senzill que ja s’ha aixecat. Des de fa uns quants dies, s’han reduït les places d’aparcament --240 en tota la zona-- per tal de convertir-lo en la via que canalitzarà gran part del trànsit al voltant del Born (està previst que a l’agost se’n recuperin 72 davant els edificis fantasmagòrics dels antics jutjats). Amb el tancament definitiu del carrer Comerç --excepte per anar a l’aparcament públic--, ara tot el trànsit es desvia per Princesa, cap al carrer Rec i cap al passeig Picasso. No sembla que s’hagin valorat prou les dinàmiques urbanes que ja hi havia fixades actualment: el carrer Princesa, per exemple, és una via habitual perquè les escoles accedeixin a la Ciutadella quan hi van de visita, així com els alumnes que estudien a l’escola del parc. A més, l’augment de trànsit crea una barrera natural de connexió entre el barri i el parc.
Tot i que aquests dies, a última hora, diversos carrers com el de la Fusina, Ribera, Comercial o el passeig Picasso han quedat fora del tractament específic perquè ja estaven massa saturats, el Pla d’Usos del 2013 serà polèmic per força. Caldrà llegir-lo a fons i fixar-se en els exercicis de cinisme que conté, com quan admet que hi ha “un desgast veïnal no desitjat” i cal establir “mecanismes compensatoris”, o amb la creació del “segell de responsabilitat social” per als “inversors/hotelers/restauradors”.
Mentrestant, a l’espera de la inauguració i aprofitament del Born Centre Cultural, uns metres més enllà es produeixen tot de fenòmens urbans per reflexionar: l’entorn de l’estació del França s’esllangueix entre males herbes; la muralla del baluard de defensa passa desapercebuda entre edificis nous; l’hivernacle del parc fa anys que està tancat al públic. Cada nit, sota els porxos del passeig Picasso i a la Ciutadella hi dormen desenes de sense sostre, rodamóns, desclassats, desnonats: actors secundaris sense paper a la pel·lícula que Barcelona vol vendre al món.
Jordi Puntí, El Periódico, 22 de juliol del 2013.

Comentaris

 1. CIU y PP han unido sus fuerzas para aprobar plan d’AB(usos) para Ciudad Vella de Barcelona. Esto dará lugar a un aumento en los hoteles y negocios orientados al turismo e irritarán todavía más a los vecinos.
  Como extranjero nunca he entendido realmente la contradicción que yace en el corazón de CiU, por un lado como partido es capaz de evocar fuertes emociones en sus seguidores al defender su lengua e identidad nacional, pero por otro lado en numerosas ocasiones estos mismos principios los ha dejado a un lado en favoreciendo el beneficio rápido sin tener en cuenta a los catalanes afectados. En ningún territorio esto es más evidente que en el corazón de la nación catalana, en su capital Barcelona y en particular en los barrios humildes que componen la Ciutat Vella. Estos barrios plenos de cultura cotidiana catalana han sido rápida y sistemáticamente sustituidos por la cultura del consumo de masas, el turismo y la borrachera!
  En contraste el PP es mucho más claro y honesto en sus objetivos, que son el aumento de cualquier tipo de actividad económica y la represión de la cultura catalana por lo que no es ninguna sorpresa su apoyo al nuevo plan.
  Mientras que los programas políticos de cada partido son muy diferentes, la conclusión lógica de sus políticas efectivamente tienen el mismo resultado; la erosión de los valores tradicionales catalanes en la búsqueda de negocio a cualquier precio.

  ResponElimina
 2. Avui he anat a passejar. El mercat pinta molt comercial i poc cultural. Tant d'esforç en la restauració per cobrir unes restes arqueològiques? Em temo que acabaran instal·lant botigues de les grans distribuïdores que ja s'han menjat tot el teixit comercial de Bcn. Ojalá me equivoque.

  ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma