Rajoy a Fukushima

 La setmana passada Rajoy va visitar el Japó, el van portar a la ciutat de Fukushima i allà, a 60 quilòmetres de la central nuclear que va patir un dels pitjors accidents de la història, va dir: “Les pors sobre Fukushima són infundades”. Després, com que se sentia amb confiança, encara va afegir: “Espero que la meva presència aquí ajudi a dissipar aquestes pors”. Ho va manifestar així, a pèl, torero, torero. El govern japonès, esclar, estava encantat. El mateix dia, l’empresa que gestiona la central havia admès una nova fuga, amb un altre vessament d’aigua radioactiva al mar, però ell va fer com si res. D’ençà del cas Bárcenas, si no abans, Rajoy està tan acostumat a negar les evidències i les adversitats, que ja li surt per inèrcia i amb la voluntat de caure bé. Ara mateix és el David Copperfield dels problemes mundials, un rostre impertèrrit que els fa desaparèixer davant dels nostres ulls amb trucs de mag de Las Vegas.

Si Fukushima és una por infundada, és molt probable que en l’escala de Rajoy els moviments sísmics a les Terres de l’Ebre siguin una anècdota que no mereix gaire atenció. Si fa no fa com quan va dir que el vessament del Prestige eren uns “filets de plastilina”. De fet, el divendres, en la més pura tradició rajoyesca, el responsable del projecte Castor ja va dir que l’“alteració minúscula” que han fet injectant gas en el subsòl no té res a veure amb la magnitud dels sismes. Després, com que se sentia amb confiança, va afegir-hi: “Una altra cosa és que ho haguem desencadenat”. És com si un piròman que crema 500 hectàrees amb una imprudència, es defensés dient que ell només havia encès quatre llumins al bosc, una alteració minúscula, i que no era culpa seva si s’havia “desencadenat” el foc.

Fa anys que, quan es tracta d’ecologia, Rajoy segueix el manual del bon conservador i adopta una postura intransigent: la negació del canvi climàtic i, per extensió, el descrèdit de les energies renovables, la sostenibilitat, etcètera. No em sorprendria, doncs, que les profecies de Fukushima i dels sismes ebrencs sortissin precisament d’aquest ideari tan altiu com inconscient.


Jordi Puntí, El Periódico, 7 d’octubre del 2013.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma