Gates de biblioteca

       La setmana passada el Col·legi de Bibliotecaris i Documentalistes de Catalunya va celebrar el seu trentè aniversari. Per celebrar-ho, van organitzar un concurs patrocinat per la llibreria Laie. Durant trenta dies, els col·legiats podien respondre trenta enigmes verbals relacionats amb el món del llibre que els arribaven al mòbil (cada dia un a una hora diferent) a través de l’App gratuïta Verba7. En aquesta App, els participants només tenen set minuts i set segons per respondre l’enigma i obtenen més punts quan menys temps triguen. Com que Verba7 només pretén fomentar la competència lingüística i cada mes les puntuacions de la classificació s’igualen, no hi demanem res més que un correu electrònic i un nom de joc, que pot ser pseudònim. El de la col·legiada guanyadora, que va respondre tots els enigmes llevat d’un, era Dewey. Encuriosit, abans del dia de lliurament vaig googlejar-lo i vaig anar a petar a John Dewey, un longeu filòsof i pedagog estatudinenc (1859-1952) que va fonamentar la seva concepció de la pedagogia en l’educació per l’acció. Pel que sembla Dewey és molt influent en la pedagogia contemporània, especialment en l’anomenada Escola Nova.

       La vencedora del concurs d’enigmes que signava Dewey, però, va explicar-nos que ella havia triat aquest pseudònim per un gat encantador que protagonitza una novel·la homònima. N’he buscat la referència i veig que Dewey, un gat a la biblioteca (Edebé), de Vicki Myron i Bret Witter, amb il·lustracions de Steve James és la història (basada en fets reals) d’una bibliotecària que ha hagut de sobreviure a unes quantes malvestats familiars i un dia d’hivern troba un gatet tremolant de fred a la bústia de la biblioteca. La Vicki decideix adoptar-lo, l’anomena Dewey i li canvia la sort. Dewey provocarà un fenomen que no només afectarà els visitants de la biblioteca sinó tota la ciutat de Spencer. El sisè sentit del gat ajudarà gent necessitada i la seva fama travessarà fronteres, fins al punt de protagonitzar un documental en una televisió japonesa. La repercussió de Dewey fins i tot permetrà superar una crisi financera municipal. La història de Vicki i el gat que origina el llibre està tan en sintonia amb les idees pedagògiques de John Dewey que em resisteixo a creure que l’homonímia sigui casual. Sigui com sigui, gràcies a la perspicaç vencedora del concurs d’enigmes entre bibliotecaris col·legiats, el pedagog Dewey i el gat Dewey capgiren la percepció més aviat negativa que tenim de les anomenades rates de biblioteca i les transformen en felins. Visca les gates de biblioteca!

Màrius Serra. La Vanguardia. 16/6/15

Comentaris

  1. En el món de les biblioteques, el Dewey famós no és pas el pedagog, sinó Melvil Dewey un bibliotecari que va desenvolupar un sistema de classificació: A classification and subject index for cataloguing and arranging the books and pamphlets of a Library.

    No he llegit la novel·la, però m'hi jugo un pèsol que la homonímia no és casual. Aquí el gatet es diria CDU.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma