Desxifrant codis

Un jove català diu que ha dexifrat l’últim codi secret de la Segona Guerra Mundial. La notícia va saltar als mitjans la setmana passada i la protagonitza un jove emprenedor que ho té tot per protagonitzar un biopic de superació d’aquests que agraden tant a Hollywood. Es diu Dídac Sànchez, té 22 anys, va néixer al Raval en el si d’una família desestructurada i va sortir als 18 anys d’un centre d’acollida per treballar de missatger. Des de llavors ha creat diverses empreses: dues clíniques, un gabinet jurídic i Eliminàlia, la primera companyia d’eliminació de dades a internet. Digui el que digui a partir d’aquí, vull fer constar que ho trobo molt meritori. De debò.
La història del codi secret té la seva gràcia, perquè el missatge xifrat no va ser localitzat fins a l’any 1982 en una xemeneia de Surrey. Quan David Martin va fer reformes a casa seva va trobar-hi l’esquelet d’un colom missatger amb una càpsula vermella a la pota. Dins del tub, un missatge xifrat escrit en paper de fumar, amb 27 codis, cadascun de cinc dígits, xifres o lletres, i la signatura d’un tal sergent W. Stot. Segons llegeixo a tots els articles que s’han fet ressò de la nota de premsa del jove emprenedor, el malaguanyat colom (la matrícula del qual era 40TW194) va acabar a l’infern de la xemeneia en un mal moment. Es creu que volava just abans del 6 de juny de 1944, dia D del desembarcament de Normandia, i que portava el missatge per a X02 (el Bomber Command). Churchill havia decretat el silenci absolut a les ràdios i el centre d’intel·ligència de Bletchley Park feia servir coloms missatgers per enviar els seus missatges. Tot lliga, perquè el centre on el cèlebre matemàtic Alan Turing va desxifrar els missatges nazis encriptats amb la màquina Enigma era a només cinc milles de la xemeneia socarracolomins de Surrey.

       La qüestió és que ara Dídac Sánchez afirma ara haver resolt el codi, després d’invertir-hi un milió i mig d’euros, i llança un repte. Ofereix una recompensa de 25.000 euros a qui també el desxifri. Per què carai hauria de voler recompensar ningú per una cosa que ell ja ha desxifrat? L’únic que sembla clar és la perspicàcia de la seva operació. La mateixa notícia de la seva troballa explica que Sánchez ha creat un software de seguretat anomenat 4YEO (for your eyes only) basat en l’estructura del codi de la pota del colom. M’he mirat a fons al missatge i, mal m’està el dir-ho, l’he desxifrat en set minuts. Aprofito per dir que ho divulgaré als mots encreuats de la nova App de mots encreuats de La Vanguardia. Ah, i que ofereixo una recompensa de 25 euros a qui també el desxifri.

Màrius Serra. La Vanguardia. Rum-rum 7/9/15

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma