Filòsofs i soldadors

L’altre dia es va celebrar als Estats Units l’enèsim debat entre els candidats a encapçalar el Partit Republicà a les properes eleccions. La coincidència dalt d’un escenari de Jeb Bush, Ben Carson, Ted Cruz, Donald Trump, Marco Rubio i uns quants més, és un freak show, una desfilada de monstres. Per atreure els votants republicans, uns i altres no tenen cap problema a servir-se de mitges veritats, manipulacions, comentaris racistes, patriotisme exaltat i demagògies socials. Una de les perles d’aquest últim debat la va aportar el senador Marco Rubio, que parlava de crear més treball i va dir: “Els soldadors guanyen més diners que els filòsofs. Ens calen més soldadors i menys filòsofs”.

Des d’aquí veig la corrua de caps tecnòcrates i buròcrates assentint convençuts. “Sí, més soldadors, sí”, però jo dono per fet que Marco Rubio no sap què és un filòsof. En el fons tria la paraula amb un sentit genèric, que engloba i critica tot d’activitats abstractes i poc productives als seus ulls comercials: poetes, ballarins, escultors, llatinistes, videoartistes, novel·listes, pintors, músics... Paràsits de la societat! 

Marco Rubio diu “filòsof” amb el mateix desconeixement i to de burla que feia servir el futbolista Ibrahimovic quan es referia a Pep Guardiola com il filosofo, i no són casos aïllats, al contrari. El desprestigi de la cultura és constant a la societat actual. Les facultats d’art i lletres van perdent influència i aviat seran societats secretes. Els pensadors o filòsofs fan nosa, perquè pensen i es qüestionen les coses: soldem, d’acord, però ¿per què soldem? Són preguntes que no interessen als que fan soldar els altres. Ara que el programa Amb filosofia ha tornat feliçment al canal 33, jo enviaria la sèrie completa al senador Rubio i els altres candidats. Les converses tranquil·les d’Emili Manzano amb els seus convidats, quan parlen de la por, l’atzar, o la intimitat, són per contrast un acte de rebel·lia davant del món actual. Em fan pensar en aquella cançó de Caetano Veloso, Mora na filosofia, que venia a dir: “La filosofia t’explica perquè rimen amor i dolor”.

Jordi Puntí, El Periódico, 14 de novembre del 2015.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Exèquies laiques: el capdevilisme

¿Qué es una nación?

Barthes, el símptoma